koolhydraatarm

Afvallen met Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten houdt in dat je levensmiddelen eet die niet zo veel koolhydraten bevatten en waarbij er geen suikers bij zijn toegevoegd. Eigenlijk kun je het zo bekijken dat het eten van koolhydraat arm eten gezond eten is. Er zijn veel mensen die koolhydraatarm eten omdat ze willen afvallen en dit combineren met sport en sommige beginnen met het eten van koolhydraatarm eten om iets gezonder te leven en een gezonde leefstijl te hebben. Veel mensen denken dat het ingewikkeld is om af te vallen met het koolhydraatarm dieet maar dat valt echt heel erg mee.

Slechte koolhydraten

Slechte koolhydraten zitten vooral in levensmiddelen waarbij heel veel suiker bij is toegevoegd, neem een voorbeeld aan snoepjes. Snoep bevat veel suiker en is ook heel erg zoet, maar dat komt dus door de suiker wat is toegevoegd in je snoep. Slechte koolhydraten zijn geen natuurlijke suikers.

Goede koolhydraten

Goeie koolhydraten zitten vooral in levensmiddelen waarbij er geen extra suikers bij zijn toegevoegd. In deze producten zitten alleen de natuurlijke suiker, neem een voorbeeld aan fruit. Sommige fruit soorten kunnen best wel zoet zijn en dat komt door de hoeveelheid suikers die in de fruit zit, maar deze suiker is goed voor je om binnen te krijgen want het zijn natuurlijke suikers.

BMI en koolhydraten

Als je koolhydraatarm gaat eten om af te vallen dan is het verstandig om jezelf eerst te wegen en te kijken hoeveel je BMI is, zo kan je het beste inschatten hoe veel je ongeveer moet afvallen. Hou je gewicht ook bij door jezelf één keer in de week te wegen, door dit te doen kan je zien of je vooruit gang boekt of niet. Je zou eventueel ook je buik omtrek kunnen meten om te weten of je buik ook smaller begint te worden.

Het is ook belangrijk om zes keer per dag te blijven eten. Zes keer is : ontbijt / lunch / avond eten en tussendoortjes. Door zo vaak te eten op een dag, blijft je lichaam maar in werking van binnen en gaat het verteren beter en sneller. En eet ook zeker ontbijt, dus niet overslaan !! Ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla deze zeker niet over !! Ontbijt geeft je lichaam energie voor de rest van de dag zodat je lekker bezig kan blijven gaan zonder snel moe te worden, je hoeft niet meteen te ontbijten na dat je wakker bent geworden, maar doe dit wanneer je trek begint te krijgen in de ochtend.  Door een goede ontbijtje te eten ben je minder snel geneigd om iets snels en ongezonds te eten en je krijgt een vol / verzadigd gevoel.

Groente en fruit eten

Eet groente ! Groente is heel goed voor je lichaam en helpt je lichaam om zich verder op te kunnen bouwen. Groente bevat bij veel soorten geen koolhydraten en ook al zie je een groente soort met koolhydraten, dan is dat waarschijnlijk heel erg weinig. Aangezien je nu koolhydraatarm gaat eten, kan je gemakkelijk het aangeraden hoeveelheid groente eten die je als een volwassene persoon moet hebben om een gezond lichaam te hebben en dat is 200 tot 250 gram groente per dag. Groente bevat veel voedingsstoffen die je waarschijnlijk niet op een andere manier binnen kan krijgen voor je lichaam.

Eet per dag twee verschillende soorten fruit, dat is ongeveer 200 gram dus eigenlijk hetzelfde hoeveelheid als groente. Fruit en groente is opzich hetzelfde het is alleen verdeeld in twee groepen, de één eet je meer rauw en de andere kook je eerst. Fruit bevat veel voedingsstoffen die je lichaam weer helpen verder op te bouwen, ook bevat fruit veel vocht waardoor uitdroging in je lichaam helpt te voorkomen.

Ook interessant:   Zijn havermoutkoekjes gezond?

Eet van beide gevarieerd, elk soort bevat verschillende voedingsstoffen / vitamines en mineralen daarom moet je gevarieerd eten zo krijg je voor je lichaam elke keer weer van alles wat binnen. Eet ook niet te veel maar ook weer niet te weinig, dus eet gewoon met mate dat is het beste voor je lichaam.

Vlees en vis eten

Het is heel goed voor je lichaam om vlees en vis te eten. vis bevat omega 3 vetzuren en dat heeft je lichaam nodig, dus eet zeker één keer per week vis. Als je vlees wilt eten zorg er dan voor dat je een onbewerkte stukje vlees haalt en het zelf bewerkt met kruiden thuis, dit is gezonder voor je. Veel soorten vis en vlees bevatten geen koolhydraten en de andere soorten die wel koolhydraten bevatten, bevatten heel weinig koolhydraten.

Zoutarm of geen zout

Probeer te minderen met zout of zelfs helemaal geen zout te gebruiken. Zout houdt vocht vast in je lichaam waardoor het dus lijkt als of je ‘vet / dik’ bent terwijl dat zeker niet het geval is. zout wordt vaak toegevoegd in maaltijden om een lekkere smaakje te krijgen, maar het is beter om kruiden en specerijen te gebruiken. Met kruiden en specerijen heb je meer smaak in je maaltijd en smaakt toch veel lekkerder dan alleen zout?!

Ongezouten en ongebrande noten zijn ook goed voor je lichaam. De meeste noten bevatten bijvoorbeeld voldoende eiwitten en dat heeft je lichaam nodig. Noten bevatten onverzadigde vetten en dat zijn dus goeie vetten die je lichaam binnen mag krijgen zonder dat je lichaam veel vet opslaat in je lichaam (dat gebeurd bij slechte koolhydraten).

Koolhydraatarme levensmiddelen

Als je koolhydraatarm gaat eten om af te vallen dan zou je wat levensmiddelen kunnen eten die je helpen sneller te verteren. Dat wil niet zeggen dat je niet meer moet sporten of iets anders moet eten, maar dit steunt je lichaam gewoon om iets sneller te verteren. Dit zijn de levensmiddelen die je helpen sneller te verteren :

  • Tonijn in water
  • Haring
  • Eieren
  • Walnoten : ongezouten en ongebrand
  • Sardine
  • Zalm
  • Makreel
  • Soja bonen : kook dit wel goed anders kan je darm klachten krijgen

Het is verstandig om eieren te eten. eieren bevatten eiwitten en andere voedingsstoffen. Eet drie eieren per week, dat is meer dan genoeg. Zorg er wel voor dat jij je ei goed kookt, want als jij een ei niet goed kookt of rauw op je maaltijd doet dan zou je salmonella bacterie kunnen krijgen. Kook het minimaal ongeveer 4 á 5 minuten, het kan ook meer maar hou het op minimaal 4 á 5 minuten. Salmonella bacterie kan er namelijk voor zorgen dat je darm en maag klachten krijgt, dus probeer dat zeker te voorkomen.

Het eten en klaar maken van koolhydraatarme recepten kan best wel lekker en leuk zijn. Je hebt veel verschillende soorten levensmiddelen die je mag eten en je moet sowieso gevarieerd eten om elke keer weer nieuwe voedingsstoffen binnen te krijgen. Verras jezelf dus elke keer weer met iets nieuws en hou het gewoon leuk voor jezelf, je moet jezelf niet dwingen iets te eten wat je niet lekker vindt (niet door iemand anders, maar ook niet door jezelf).