eiwitten

De nut en noodzaak van eiwitten

In de sport branche wordt veel gesproken over eiwitten. Of je nu thuis gaat sporten of naar een gym gaat, je ziet veel sporters bezig met supplementen. Vaak zijn dit basis shakes die zich bijvoorbeeld richten op spieropbouw, bulken of spierherstel. Voor iedereen kan iets anders van toepassing zijn, waarbij wat ons betreft de inname van voldoende eiwitten het belangrijkste is.

Wat doen eiwitten?

De belangrijkste werking van eiwitten is dat ze het spierherstel bevorderen. Hierdoor vinden wij voldoende eiwitten binnen krijgen bij iedere vorm van sporten ook belangrijk, omdat je tijdens het sporten altijd je spieren intensief belast. Of je dit nu doet om af te vallen of juist om spieren te laten groeien, beide keren ben je de spieren intensief aan het gebruiken. Een uitgebreide warming-up en cooling down horen hierdoor ook zeker bij iedere sportsessies, omdat je op deze manier je spieren zowel letterlijk opwarmt als afkoelt voor en na het sporten. Je sportvoeding aanvullen met voldoende eiwitten helpt daar nog extra bij. De eiwitten worden gebruikt om je spieren weer te herstellen, omdat je tijdens iedere sportoefening je spieren (over)belast.

Ook interessant:   De ideale voeding bij spieprijn

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zitten in heel veel producten die je dagelijks al tot je neemt. Denk daarbij aan dierlijke producten als vlees, vis en melkproducten en natuurlijk ei. Je hebt daarnaast ook plantaardige producten die eiwitten bevatten, zoals brood, rijst, pasta, peulvruchten en paddenstoelen. Je kunt met sportvoeding een shake kiezen die je extra eiwitten geeft, of je kiest ervoor om voor iedere sportsessie bijvoorbeeld een omelet te bakken (zonder eigeel, dat zijn alleen maar loze calorieën) met ei en paddenstoelen.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig als sporter?

Wanneer je regelmatig (minimaal 2 dagen per week) sport, adviseert het voedingscentrum maximaal 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het ADHV eiwit voor iedere mens is 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast is het aanbevolen om voor het trainen een eiwitrijke maaltijd te nuttigen voor optimaal effect van de extra eiwitten.