kettlebell

Kettlebell beginner gewicht

De kettlebell, enorm populair en veelzijdig voor het gebruik bij thuis sporten in je thuis sportschool. Alleen waar moet je toch beginnen? Iedereen heeft het over de kettlebell, alleen hoe start je nu? Welk gewicht moet je aanschaffen en wat zijn de basis oefeningen waar iedere beginner baat bij heeft. Deze vragen gaan we proberen te beantwoorden voor je.

Voor het bepalen van het juiste gewicht om te beginnen met de kettlebell en oefeningen te kunnen doen met de kettlebell moet je rekening houden met een aantal dingen. Het belangrijkste is dat er tussen mannen en vrouwen het grootste verschil zit. Zo wordt er door de aanbieders ook specifiek benoemd dat er voor mannen een ander beginner gewicht geldt als voor vrouwen. In de basis zijn we het hier mee eens, rekening houdend met het feit dat we dan nu echt alleen inzoomen op iedereen die echt nog moet beginnen met thuis sporten en dit willen doen met de kettlebell. Heb je al ervaring met sporten of fitnessen, dan mag je jezelf best wat hoger inschatten en hoef je niet de basis gewichten te kopen. De kettlebells zijn al vrij snel aardig aan de prijs. Wij zouden dan ook adviseren om goed onderzoek te doen naar welk gewicht je moet hebben, zodat je hier ook echt een tijd lang plezier van kan hebben.

Of je bij twijfel nu zwaarder of juist lichter moet kiezen is afhankelijk van jouw sport ambities. Ben jij gewoon aan het thuis sporten om fit te blijven en een goede gezondheid te hebben, dan is het beter om een lichter gewicht te kiezen en het aantal herhalingen te verhogen als je vrij makkelijk het gewicht aan kunt zonder spierpijn of moeite. Ben je echter meer van de high-intensity trainingen, bezig met spiergroei of wil je afvallen, dan is piekbelasting voor de spieren eigenlijk beter. Je bent dan ook je spieren meer aan het trainen, waardoor je een te zware kettlebell ook sneller wel goed aan kan. Twijfel je dus tussen 2 gewichten, bepaal dan eerst waar je de kettlebell voor wilt gebruiken.

Ook interessant:   Transfernieuws: Belangrijke Verschuivingen en Strategische Versterkingen in het Voetbalseizoen 2025

Gewicht kettlebell mannen

Voor mannen geldt dat voor beginners wij adviseren om 8, 10 of 12 kilogram te gebruiken. Heb je echt de afgelopen jaren niet gesport, dan is 8kg echt een gewicht waar je de komende maanden nog voldoende uitdaging in zult vinden. Met enige sportervaring is 10kg goed en mocht je al regelmatig sporten begin dan met 12 kg.

Gewicht kettlebell vrouwen

Voor vrouwen zouden wij beginners adviseren te kiezen tussen 4, 6 of 8 kilogram. Ook hier geldt dezelfde redenatie als bij de mannen. De afgelopen maanden/jaren niet gesport? Begin dan met 4 kilogram. Sport je af en toe? Neem dan de 6 kg. Sport je momenteel al wekelijks, neem dan 8kg om jezelf goed uit te kunnen dagen!