Gewichtsverlies bij vrouwen, alles draait om controle

Gewichtsverlies bij vrouwen begint met de vraag waarom vrouwen overgewicht hebben. Vrouwen sporten minder vaak dan mannen en eten niet genoeg groenten. Vrouwen met overgewicht zijn waarschijnlijk ook impulsieve eters en hebben meer last van stress-eten.

Hoeveel je weegt hangt af van verschillende factoren.

Allereerst moet elk advies voor afvallen bij vrouwen beginnen met een analyse van hoeveel en wat voor soort voedsel je eet. De meeste vrouwen die niet proberen af te vallen moeten ongeveer 1600 calorieën per dag binnenkrijgen. Maar niet alle calorieën zijn gelijk. 100 calorieën aan sperziebonen met amandelschaafsel zijn heel wat anders dan 100 calorieën aan chocolade met amandelen. Naast de calorieën moet je kijken naar de voedingsstoffen, de vezels en de grammen vet.

Maar de meeste vrouwen krijgen meer calorieën binnen dan ze nodig hebben om op gewicht te blijven.  Dat komt deels door slechte impulscontrole. We krijgen gewoon te veel calorieën binnen.  Maar een ander deel komt doordat vrouwen onderschatten hoeveel calorieën ze eten. De porties zijn explosief toegenomen, maar mensen tellen nog steeds de calorieën alsof het de traditionele kleinere porties zijn. Om af te vallen moeten vrouwen elke calorie nauwkeurig tellen.

Als uw levensstijl veel activiteit omvat

Maakt u zich waarschijnlijk minder zorgen over gewichtsverlies bij vrouwen. Als u echter een zeer zittend leven leidt, dan pakt u waarschijnlijk de kilo’s op. Zoek naar manieren om meer te bewegen. Dit hoeft niet te betekenen dat u naar de sportschool moet gaan. Spelen met de kinderen, de vloer dweilen en tuinieren zijn allemaal uitstekende vormen van beweging.

Ook interessant:   5 tips voor sporters die willen afvallen

Wat u eet en hoeveel calorieën u verbrandt, heeft u zelf in de hand. Maar ook andere factoren waar je geen invloed op hebt, zijn van invloed op gewichtsverlies bij vrouwen. Zo heeft je genetische aanleg er veel mee te maken of je dik wordt. Een snelle stofwisseling komt vaak voor in families en het is typisch dat hele families dikke of magere mensen hebben.

Ook je leeftijd is van invloed op je gewicht

Want naarmate je ouder wordt, verbrand je langzamer calorieën. Deze “middelbare leeftijdsspread” moet agressief worden bestreden als je je gewicht onder controle wilt houden. En het is belangrijk dat je dat doet voor je gezondheid. Hartkwalen, kanker en diabetes zijn allemaal gekoppeld aan gewichtsproblemen.

Ten slotte kan de toestand van je gezondheid een rol spelen bij het afvallen van vrouwen.  Van sommige medicijnen is bekend dat ze gewichtstoename veroorzaken. En sommige lichamelijke aandoeningen beperken de mobiliteit, waardoor je minder calorieën verbrandt.

De sleutel tot gewichtsverlies bij vrouwen is het stellen van haalbare doelen en je houden aan het plan. Accepteer dat er dingen zijn die je kunt beheersen – en beheers ze. Accepteer ook dat er dingen zijn waar je geen controle over hebt en dat je die op andere gebieden moet compenseren.