op gewicht blijven

5 tips om op gewicht te blijven

Op gewicht blijven blijkt in de praktijk vaak nog moeilijker dan je denkt. Je zult precies het aantal calorieën moeten eten dat past bij jouw behoefte. Je kunt dit bereken met diverse tools die te vinden zijn op het internet. We hebben de vijf beste tips op een rij gezet om op gewicht te blijven. Zo gaan we onder andere dieper in op het bijhouden van calorieën, beweging, voorkomen van stress, gebruiken van een weegschaal en het creëren van een eetritme.

Tip 1. Calorieën bijhouden

De belangrijkste tip om op gewicht te blijven is het bijhouden van je calorieën die je dagelijks tot je neemt. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende apps voor op je mobiele telefoon waardoor je overal kunt bijhouden wat je die dag aan het eten bent. Als je je calorieën gaat bijhouden wordt je vanzelf een stuk bewuster van wat je wel en niet kunt eten. Ook kun je alvast van te voren de hele dag inplannen wat je gaat eten, zo kun je niet de fout maken dat je teveel calorieën binnenkrijgt. Tijdens het bijhouden van je eten is het goed opletten dat je voldoende vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen binnenkrijgt. Kijk anders eens bij supplementenspecialist.nl voor aanvullende supplementen bij je voeding.

Tip 2. Zorg voor voldoende beweging

De tweede tip zag je misschien al aankomen maar het is zo belangrijk. Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende beweegt. Probeer dagelijks 10.000 stappen te zetten. Je kunt dit doen door het maken van een wandeling maar ook fietsen of een andere sportieve activiteit is prima. Voor mensen met een zittend beroep kan het lastig zijn om zoveel stappen te zetten. Probeer daarom in je pauze een wandeling te maken en ga niet met de auto naar je werk maar pak eens een keer de fiets. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit betekent ook dat je de mogelijkheid hebt om meer te eten.

Ga je echt sporten? Zorgen dan voor een goede warming-up om je spieren warm te maken en vul je voeding aan met pre workout. Na het sporten tijd voor een cooling down om je spieren weer af te laten koelen en eventueel aanvullen met een eiwitshake.

Ook interessant:   Gemotiveerd blijven in at-home workouts

Tip 3. Voorkom stress

Stress kan een grote boosdoener zijn waardoor je in gewicht aankomt. Dit komt omdat je in situaties waarbij je stress ervaart het gevoel wilt oplossen met eten. We hebben het dan niet over gezond eten maar over snacks vol suikers en vet. Dit resulteert in een veel te hoge calorie inname waardoor je gewicht toeneemt. Zorg er daarom dus voor dat je stress zoveel mogelijk vermijdt. Zorg dat je positief in het leven staat en probeer de dingen die voor stress zorgen aan de kant te schuiven.

Tip 4. Maak gebruik van de weegschaal

Om je gewicht in de gaten te houden kun je gebruik maken van een weegschaal. Je kunt jezelf bijvoorbeeld iedere week wegen om te kijken of je op gewicht blijft of dat je je je calorie inname moet verhogen of verlagen. Ga niet iedere dag op de weegschaal staan. Het gewicht kan namelijk schommelen, dit komt onder andere door het vocht wat het lichaam opslaat. Schrijf iedere keer als je je gewogen hebt  je gewicht op. Zo kun je later kijken als het nodig is of en hoe je je eetpatroon moet veranderen.

Tip 5. Creëer een regelmatig eetritme

Als je moeite hebt met het eten van je dagelijkse caloriebehoefte is het goed om een regelmatig eetritme te creëren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op vaste tijden eet en eventueel zoveel mogelijk van hetzelfde. Je lichaam gaat zich hierop instellen waardoor het een stuk makkelijker vol te houden wordt. Wijk zo min mogelijk af van je ritme. Een keer is helemaal niet erg, je moet immers ook eens goed uit je dak kunnen gaan maar pak dan vervolgens de dag daarna je ritme weer op. Probeer op vakanties je eetritme ook zoveel mogelijk aan te houden.