Turkesterone is een steroïde die wordt geproduceerd door de wortel van de tribulus terrestris-plant. Het wordt vaak gepromoot als een supplement om de spiermassa te verhogen en de atletische prestaties te verbeteren, maar er is beperkt wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Het is daarom dus ook nog niet bewezen dat het ook daadwerkelijk helpt. Echter zijn er wisselende berichten.
Verhogen van testosteron
Sommige studies suggereren dat turkesterone de productie van testosteron kan verhogen, wat kan leiden tot een toename van spiermassa en kracht. Echter, andere studies hebben geen effecten van turkesterone op de testosteronproductie gevonden. Er is ook beperkt bewijs dat turkesterone de atletische prestaties kan verbeteren. Het is daarom dus ook lastig te zeggen of het datgene doet wat wordt verteld dat het zou moeten doen. Uiteraard zal het zeker z’n positieve uitwerking hebben, maar of het datgene doet wat je ervan mag verwachten, dat valt nog maar te bezien. Daarbij komt ook dat ieder lichaam er anders op reageert. Dus waar het bij de één een succes is, kan het bij de ander enorm tegenvallen qua prestaties.
Bijwerkingen
Het gebruik van turkesterone kan gepaard gaan met bepaalde bijwerkingen, waaronder misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huiduitslag. Het is ook verboden door de World Anti-Doping Agency (WADA) en andere sportorganisaties vanwege de mogelijkheid van prestatieverbetering. Wanneer je recreatief sporter bent, maakt het dus niet uit of het wel of niet in je bloed zit. Je wordt er immers toch niet op gecontroleerd. Wel is het goed te weten dat er de nodige gezondheidsrisico’s mee gemoeid kunnen gaan. Dus ben je voornemens het te gaan gebruiken, houd er dan rekening mee dat dit kan gebeuren. Heb je het gevoel dat je na inname last krijgt, raadpleeg dan direct je huisarts en vertel wat je gebruikt hebt.
Wat te doen wanneer je het wilt gebruiken?
Wil je turkesterone kopen en gebruiken? Dan is het belangrijk om vooraf goed te bekijken of je lichaam hier wel of niet voor geschikt is. Het kan namelijk zijn dat je te maken hebt met onderliggende klachten, waardoor het gebruik ervan ten strengste wordt afgeraden. Heb je het gevoel dat je fit bent en dat je niets kan gebeuren? Ook dan is het advies om een voedingscoach te raadplegen om te vragen hoe dit het beste kunt inpassen binnen je huidige voedingsschema.