Afvallen met mysimba

Wil je – of moet je – afvallen ter verbetering van je gezondheid? Dan wil je uiteraard zo snel mogelijk, maar wel op een gezonde manier, zoveel als kan afvallen om je streefgewicht te behalen. Dit kan door de bekende manieren van je eetschema af te vallen en meer te gaan sporten. Afvallen met behulp van medicijnen is ook een optie, waarbij we adviseren dit altijd in overleg met je (huis)arts en/of apotheek te doen. Recent is afvallen met mysimba in het nieuws geweest, waarbij het Zorginstituut Nederland zelfs adviseert het medicijn te gaan vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Tijd dus om eens in te zoomen op afvallen met mysimba en erachter te komen wat voor medicijn precies is en of het nut heeft je (huis)arts en/of apotheek hierover te bevragen.

Wat is mysimba?

Mysimba is een medicijn dat bewezen werkt bij mensen met overgewicht. Mysimba wordt vaak voorgeschreven wanneer een caloriearm dieet en meer bewegen niet voldoende resultaat geven en de gezondheid in het beding komt. Het Zorginstituut Nederland adviseert nu om Mysimba te laten vergoeden voor mensen die een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI-programma) volgen. Dit zijn mensen met een obesitas (een BMI van meer dan 30) of mensen met overgewicht  (een BMI van meer dan 25) gecombineerd met een verhoogd gezondheidsrisico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Ook interessant:   Gezonde manier afvallen

Hoe werkt mysimba?

Mysimba is een medicijn dat  2 werkzame stoffen heeft die werken op de hersenen. Dat zijn bupropion en naltrexon. Bupropion zorgt ervoor dat je hongergevoel afneemt en naltrexon zorgt ervoor dat je langer een gevoel van een ‘volle buik’ ofwel verzadiging houdt. De combinatie van die stoffen zorgt er dus simpelweg voor dat je minder trek hebt en makkelijker een caloriearm dieet voor langere tijd kunt volhouden.

Juist doordat het hongergevoel door mysimba onderdrukt wordt kan het ook gevaarlijk zijn. Je lichaam heeft wel de juiste bouwstoffen nodig om goed te blijven draaien, waardoor het medicijn altijd pas wordt voorgeschreven als een langere periode van caloriearm eten en meer bewegen onvoldoende resultaat oplevert. Daarnaast zijn er meerdere bekende bijwerkingen, waardoor we adviseren altijd in overleg met een professional mysimba te gebruiken.