Cola zero

Hoe slecht is Cola Zero?

Update: 4 oktober 2023

Veel mensen die een gezondere levensstijl willen aannemen vervangen hun dranken door light of zero dranken. Het bevat namelijk niet of nauwelijks calorieën waardoor deze drankjes immens populair zijn. Toch beweren onderzoekers dat deze dranken zoals de cola zero net zo slecht of misschien wel slechter is als de normale variant.

Hoe gezond is Cola Zero?

Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is. Dat de zero variant geen suiker bevat is onjuist. Dit zijn echter suikers in de vorm van een zoetstof, Aspartaam genoemd. En ook zoetstoffen zijn helaas niet gezond. Cola Zero wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor reguliere cola vanwege het ontbreken van calorieën. Het bevat echter wel kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en acesulfaam-K, die worden gebruikt om de zoete smaak te creëren zonder suiker toe te voegen.

Over het algemeen worden kunstmatige zoetstoffen als veilig beschouwd voor consumptie door toonaangevende gezondheids- en voedselveiligheidsinstanties, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), wanneer ze binnen aanvaardbare dagelijkse innamegrenzen worden geconsumeerd. Deze zoetstoffen hebben een veel hogere zoetkracht dan suiker, dus er is maar een kleine hoeveelheid nodig om de cola zoet te maken.

Cola Zero kan gunstig zijn voor mensen die hun calorie-inname willen beperken, zoals bij het volgen van een caloriearm dieet of bij het beheersen van het gewicht. Het kan ook een optie zijn voor mensen met diabetes, omdat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel vanwege het ontbreken van suiker.

Ook wordt er beweerd door onderzoekers dat aspartaam mogelijk een negatief effect heeft op ons lichaam. Cola zero is dus net als andere frisdranken niet helemaal gezond. Gezonder dan de normale varianten, ja dat mogelijk wel. Wanneer je een dieet volgt zijn de zero varianten een uitstekende keuze, want hier zitten simpelweg de minste calorieen in. Voor een gezonde levensstijl is het het beste om gewoon water te drinken, maar af en toe een glas cola, dat kan helemaal geen kwaad.

Ook interessant:   De voordelen van mealprep voor thuis sporten

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof die kunstmatig gemaakt wordt. Het is maar liefst zo 200 keer zoeter dan suiker. De zoetstof vindt je vooral in frisdranken zoals bij de Cola zero maar ook in andere voedingsmiddelen die we dagelijks nuttigen. Denk aan zuivelproducten, ontbijtgranen maar ook in suikervrij snoep. Omdat de stof in vergelijking met suiker weinig calorieën bevatten wordt het steeds vaker toegevoegd aan producten.

Wanneer onze tong in verbinding komt met de stof aspartaam, worden er diverse dingen in gang gezet in onze lichaam. De zoetstof wordt afgebroken tot methanol, fenylalanine en asparaginezuur. Dit zou negatieve effecten hebben op ons lichaam. Zo zou asparaginezuur en fenylalanine niet goed zijn voor je hersenen en kan methanol wanneer je er grote hoeveelheden van gebruikt, giftig zijn. Honderd procent bewezen is het niet. Of aspartaam daadwerkelijk ongezond is blijft een groot discussiepunt.

Calorieën cola zero

In een standaard Coca Cola blikje zit 139 calorieën. Het verschilt natuurlijk per persoon maar dit is ongeveer 7% van je totale inname voor een gezonde levensstijl. Als je hier bewust mee bezig bent kun je beter de keuze maken om te gaan voor de Cola zero of de Cola light variant. Deze bevat minder dan één calorie. Dit komt omdat deze dranken geen suiker bevatten maar de caloriearme stof, aspartaam.

Cola zero ten opzichte van andere cola soorten

Cola-soortAantal calorieën per 100 ml
Regular42 kcal
Light1 kcal
Zero0 kcal
Cherry42 kcal
Vanilla42 kcal
  1. Regular cola: Deze variant bevat de hoogste hoeveelheid calorieën, met 42 kcal per 100 ml.
  2. Light cola: Light cola bevat slechts 1 kcal per 100 ml, waardoor het een aanzienlijk lagere calorie-inhoud heeft dan de reguliere cola.
  3. Zero cola: Zero cola bevat geen calorieën, wat betekent dat het geen energie levert in de vorm van calorieën.
  4. Cherry cola: Cherry cola heeft dezelfde calorie-inhoud als de reguliere cola, namelijk 42 kcal per 100 ml. Het verschil zit hem in de toegevoegde kersensmaak.
  5. Vanilla cola: Net als de reguliere cola en cherry cola, bevat vanilla cola ook 42 kcal per 100 ml. Het verschil is hier de toegevoegde vanillesmaak.

Coca-Cola Zero reclame