Gezonde voeding eetschema voorbeeld

Gezonde voeding is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en ziektes te voorkomen. Een eetschema kan je helpen om gevarieerd en gezond te eten. In dit artikel geven we je een voorbeeld eetschema voor een dag, verdeeld in ontbijt, lunch, diner en snack. We houden hierbij rekening met de schijf van 5, die bestaat uit vijf categorieën voedingsmiddelen die dagelijks gegeten dienen te worden: groente en fruit, brood, pasta, rijst, peulvruchten, aardappelen, vis, vlees, ei, zuivel, en vetten en olie.

Ontbijt

Een gezond ontbijt bevat voldoende vezels, eiwitten en vitamines om de dag goed te beginnen. Voor het ontbijt kun je bijvoorbeeld denken aan een havermoutpap met banaan en noten, een volkoren boterham met avocado en ei, of een smoothie van spinazie, banaan en amandelmelk.

Ook interessant:   Hoe slecht is Cola Zero?
OntbijtRecept
HavermoutpapHavermout, banaan, noten naar keuze
Volkoren boterhamAvocado, ei
SmoothieSpinazie, banaan, amandelmelk

Lunch

Een gezonde lunch bevat voldoende groente en eiwitten om je energiek te houden tot het avondeten. Voor de lunch kun je bijvoorbeeld denken aan een salade met kipfilet, tonijn of ei, een volkoren wrap met groenten en hummus, of een maaltijdsoep met linzen en groenten.

LunchRecept
SaladeKipfilet, tonijn of ei, groente
Volkoren wrapGroenten, hummus
MaaltijdsoepLinzen, groenten

Diner

Een gezonde avondmaaltijd bevat voldoende groente, eiwitten en complexe koolhydraten om de dag goed af te sluiten. Voor het avondeten kun je bijvoorbeeld denken aan een ovenschotel met zoete aardappel en kipfilet, een volkoren pasta met groenten en tomatensaus, of een groentecurry met rijst.

DinerRecept
OvenschotelZoete aardappel, kipfilet, groente
Volkoren pastaGroenten, tomatensaus
Groentecurry met rijstGroente, linzen, currypasta, zilvervliesrijst

Snack

Een gezonde snack bevat voldoende voedingsstoffen en vult de lekkere trek aan. Voor een gezonde snack kun je bijvoorbeeld denken aan een handje noten, een stuk fruit, of groenten met hummus.

SnackRecept
Handje notenAmandelen, walnoten, cashew
Stuk fruitAppel, banaan, sinaasappel