Oefeningen voor en met je baby

Wanneer je baby pas geboren is, dan is het vooral slapen, drinken en regelmatig een schone luier. Vooral in de eerste paar weken van het nog prille leventje van je baby zullen de bewegingen die ze maken, met name reflexen zijn en daarom dus ook nog niet te sturen. Toch komt er een bepaald moment waarop je baby het gevoel krijgt dat ze beschikken over een paar armen en ook benen. Om er dan voor te zorgen dat je deze ontwikkeling op de juiste manier stimuleert, zijn er allerlei leuke oefeningen die je met je baby kunt doen. Niet alleen is dit ontzettend leuk en gezellig, maar tevens ook bevorderend voor de ontwikkeling van je kleintje.

Tummy time

De nek van je kleine telg bungelt natuurlijk op de romp. Omdat het belangrijk is dat je baby zijn of haar nek zo snel mogelijk leert stabiliseren, is ‘tummy time’ zoals we dit ook wel noemen een goede manier om dit te doen. Je legt je baby op de buik en je zult merken dat ze genoodzaakt zijn om hun nek te gebruiken. Doen ze dit namelijk niet, dan zullen ze met hun gezicht op de tafel of mat terechtkomen, waardoor ze helemaal niets meer kunnen zien. Let wel op dat je dit niet te lang doet. Heb je het gevoel dat je baby er klaar mee is, stop dan ook direct en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Je zult na verloop van tijd merken dat je baby steeds sterker wordt in z’n nek.

Ook interessant:   Yin yoga verbeterd sportprestaties

Baby gym

Een andere manier om te oefenen met je baby, is door een babygym te gebruiken. Dit is een standaard die je boven je baby hangt en waar allerlei verschillende dingen aanhangen. Je baby wordt dan getriggerd om ze proberen te pakken, waardoor ze op verschillende manieren de motoriek trainen. Wel is het belangrijk er rekening mee te houden dat je baby er ook daadwerkelijk bij kan. Lukt ze dit namelijk niet, dan zullen ze het snel zat zijn en bereik je niet hetgeen wat je zou willen bereiken. Belangrijk dus om rekening mee te houden.

Je baby rechtop laten zitten

De eerste 4 tot 5 maanden staan vooral in het teken van de ontwikkeling en het kennis laten maken met de handen, vingers en ook voeten. Ook komt er een moment waarop je leuk is om je baby te laten zitten. Dit kunnen ze natuurlijk nog niet uit zichzelf, maar oefenen kan heel erg goed. Zo kun je je baby in de hoek van de bank zetten. Zo zullen ze genoodzaakt zijn om hun bovenlichaam onder controle te houden. Uiteraard zal dit niet direct lukken, maar zo leer je ze het wel proberen. Wil jij nu nog meer weten over de ontwikkeling van je baby? Neem dan eens een kijkje op de website van beschuitmetmuisjes. Hier vind je alles vanaf de zwangerschap tot aan de ontwikkeling van je baby in de eerste jaren van het nog prille leventje van je kroost.