7 Slaaptips om beter te slapen

Heb jij moeite met slapen of heb je het gevoel dat je nachtrust niet optimaal is, dan is het belangrijk hier iets aan te doen. Vooral gezien het feit slaapproblemen op lange termijn voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Zowel lichamelijk, als fysiek. Door een te korte nachtrust, zal je stressniveau stijgen, waardoor de hoeveelheid cortisol in je lichaam toeneemt, dit heeft als effect dat je meer verlangt naar ongezond eten, met de kans op gewichtstoename tot gevolg. Ook op geestelijk vlak is te weinig of kwalitatief mindere slaap desastreus. Zo kun je last krijgen van concentratieproblemen, schimmen en nog veel meer. Tijd dus om hier iets aan te doen. Speciaal daarom hebben we maar liefst 7 tips voor je, die je helpen met beter slapen. Doe er je voordeel mee!

  • Zorg voor een vast slaapritme
  • Vermijd een powernap overdag
  • Zorg dat de slaapkamer rustig en donker is
  • Ventileer je slaapkamer
  • Zorg voor voldoende activiteit overdag
  • Vermijd koffie (cafeïne)
  • Eet niet vlak voordat je gaat slapen

Zoals je kunt zien zijn er allerlei kleine handige tips, die je kunnen helpen je nachtrust te bevorderen, lukt het niet om met deze tips beter te slapen, dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen.

Trek tijdig aan de bel

Wanneer je ook met bovenstaande tips weinig tot geen verbetering merkt, dan is het belangrijk niet te lang te wachten om professionele hulp in te schakelen. Langdurige slaapproblemen kunnen namelijk ook zorgen voor blijvende problemen. Wat je vooral ziet, is dat vrouwen die in de overgang zitten regelmatig te maken krijgen met slaapproblemen. .Wil jij gezond ouder worden, dan is kwalitatieve slaap van groot belang. Waar je natuurlijk zelf voor een groot deel invloed hebt op je slaap, kan het simpelweg ook zijn dat je lichaam protesteert. Door bijvoorbeeld je huisarts in te schakelen, kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier kunnen ze je hersenactiviteit meten en wellicht achterhalen waar het probleem zit.

Kwalitatieve slaap

Waar de één voldoende heeft aan 6 uur slaap per nacht, geldt voor de ander dat er minimaal 8 uur geslapen moet worden. Maak je daarom dus ook geen zorgen wanneer jij voldoende hebt aan 6 uur. Slaap je namelijk in die 6 uur kwalitatief goed, dan is het effect vele malen groter, dan wanneer je 8 uur ‘licht’ slaapt.