sauna voor of na sporten

Sauna voor of na het sporten?

Bijna iedere sportschool heeft wel een heerlijke sauna beschikbaar, samen met wat zonnebedden om je bruine tan nog wat te versterken. Sauna voor of na het sporten gebruiken klinkt erg verleidelijk, alleen is het de vraag of dit goed is voor je lichaam. En moet je nu eigenlijk voor het sporten de sauna in of beter na het sporten de sauna gebruiken? Wij zijn er voor je in gedoken en hebben het antwoord op deze vragen.

Sauna voor het sporten

Wellicht denk je dat je de sauna goed als warming up kunt gebruiken, je krijgt het toch lekker warm in de sauna net als bij een goede warming up? In de sauna worden je spieren echter niet geactiveerd en warm gemaakt zoals bij een warming up. Een sauna voor het sporten gebruiken zal eerder een negatief effect hebben, omdat je minder uithoudingsvermogen zult hebben omdat je al veel vocht hebt verloren in de sauna.

Sauna na het sporten

De sauna na sporten gebruiken is een heerlijke beloning voor je intensieve work out. Echter zijn je spieren dan nog warm en door in de sauna te gaan zetten nog verder uitzweten, gaat je lichaam de spieren eerder aantasten vanwege het vochttekort. Je kunt zeker wel even de sauna in, maar wil je echt even een lekker uur in de sauna genieten? Dan kun je beter de volgende dag – wanneer je niet gaat sporten – terugkomen.

Ook interessant:   Sportblessures en je zorgverzekering

Toch kun je zonder zorgen na het sporten prima 10-20 minuten in de sauna zitten. Een aantal tips daarbij:

  1. Doe een goede cooling down na het sporten. Zorg ervoor dat je lichaam en spieren goed afgekoeld worden door strekoefeningen, zodat je niet oververhit de sauna in gaat.
  2. Wacht altijd 10-15 minuten na het sporten voordat je de sauna in gaat. Pak even een kopje koffie bijvoorbeeld of klets met de buurman over het weer.
  3. Drink voldoende water. Sportdrankjes, eiwitshakes enzovoorts kunnen helpen bij het sporten, maar vochtverlies is in de sauna je grootste vijand, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
  4. Blijf niet te lang in de sauna. Merk je dat je snel weer heel warm wordt bijvoorbeeld alsof je aan het sporten bent? Dan was je lichaam nog niet voldoende afgekoeld en ga dan uit de sauna. Houdt sowieso een maximum van 20 minuten in de sauna aan na het sporten.