Tips voor rekken en strekken bij warming up

Wanneer je wilt gaan sporten, dan is het van belang om je spieren eerst goed op te warmen. Allereerst draagt dit bij aan het verbeteren van je prestaties, maar voorkomt het ook vervelende blessures. Het maakt niet uit of je nu aan krachttraining, fitness, voetballen, hardlopen, hockey of tennis doet. In alle gevallen is het belangrijk om jezelf eerst goed op te warmen. Niet alleen geldt dit  voor het bewegen zelf, maar ook het rekken en strekken tijdens of na de warming-up spelen een essentiële rol in het opwarmen van je spieren.

Wat gebeurt er tijdens de warming-up met ons lichaam

Op het moment dat je koud begint met sporten, dan is de kans vrij groot dat je een wat stijf gevoel hebt en daardoor risico loopt op blessures. Door je spieren eerst op te warmen, zorg je dat ze sneller samentrekken en ook veel soepeler zijn. Op deze manier voorkom je dat je spieren kunnen overstrekken, waardoor je geen blessures oploopt. Niet alleen tijdens duurtrainingen is het belangrijk je spieren vooraf goed op te warmen, maar ook tijdens krachttraining. Dit zorgt er namelijk voor dat de spierelasticiteit verbetert, wat zorgt voor meer kracht en snelheid tijdens je oefeningen.

Rekken en strekken tijdens de warming-up

Rek en strek oefeningen, ook wel stretchoefeningen genoemd, zijn ontzettend belangrijk om onderdeel te laten uitmaken van een goede warming-up. Dit zorgt er namelijk voor dat je de bloedcirculatie verbetert, de houding van het lichaam beter is en het zorgt voor meer flexibiliteit in je spieren. Vooral tijdens bepaalde oefeningen is dit ontzettend handig en kan ervoor zorgen dat je tot nog betere prestaties komt en de kans op blessures verminderd.

Ook interessant:   Cool down oefeningen

Hoe rek en strek je?

Ga je een eind hardlopen, dan is het aan te raden om je spieren even goed op te rekken. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het hardlopen een beter bereik hebt, waardoor je benen veel soepeler kunnen bewegen. Dit kun je doen door te beginnen met het rekken van je kuiten. Ga voor een boom, muur of hek staan en plaats beide handen plat op schouderhoogte tegen de muur. Vervolgens zet je één been naar voren en houd je het andere been gestrekt. Met dit been duw je vervolgens de hak naar de grond en dit houd je een seconden om 10 vast. Dit doe je vervolgens ook bij het andere been en dit wissel je meerdere keren om.