Extreme zwaarlijvige vrouwen en ernstige gezondheidsrisico’s

Vrouwen met extreme obesitas brengen hun gezondheid en hun leven in gevaar door zwaar te blijven. Hoewel obesitas beide geslachten treft en de gezondheid van mannen en vrouwen kan ruïneren, worden extreem zwaarlijvige vrouwen geconfronteerd met enkele speciale gezondheidsproblemen waar mannen zich geen zorgen over hoeven te maken.

Een aandoening waar alleen extreem zwaarlijvige vrouwen mee te maken krijgen omdat het verband houdt met hun voortplantingssysteem is PCOS. Het polycysteus ovarium syndroom kan bij elke vrouw voorkomen, met of zonder overgewicht, maar het komt veel vaker voor bij vrouwen met overgewicht en obesitas.

Het kan zelfs voorkomen bij jonge meisjes die net in de puberteit komen, maar meestal niet als ze geen overgewicht hebben. Als het op zeer jonge leeftijd optreedt, kunnen ernstige voortplantingsproblemen het gevolg zijn.

PCOS is een aandoening die gepaard kan gaan met insulineresistentie.

Wanneer iemand overgewicht heeft en/of een dieet eet dat rijk is aan eenvoudige koolhydraten die snel in de bloedbaan worden opgenomen, kan vrij gemakkelijk insulineresistentie optreden. Dit is wanneer de insulineproductie van het lichaam niet langer voldoende is om de bloedsuiker uit de bloedstroom te verwijderen. Het lichaam is insulineresistent geworden door de grote hoeveelheden die noodgedwongen gedurende een periode zijn vrijgekomen.

Iemand kan insulineresistent zijn en geen PCOS hebben, maar als iemand de aandoening ontwikkelt, is dat meestal omdat hij insulineresistent is en in wezen pre-diabetisch. PCOS veroorzaakt kleine cysten op de eierstokken. Hoewel de cysten zelf niet schadelijk zijn, veroorzaken ze hormoonverstoringen die tot andere problemen leiden.

Een kenmerk van PCOS is een verhoogd testosterongehalte.

Dit mannelijke hormoon in te hoge niveaus bij vrouwen, zoals bij extreem zwaarlijvige vrouwen, kan dingen veroorzaken als haargroei in het gezicht, overmatige haargroei op plaatsen als het gezicht, de buik en de rug, en problemen met de voortplantingscyclus.

Ook interessant:   Alles over Turkesterone

Wanneer er te veel testosteron in het lichaam van een vrouw aanwezig is, kan de menstruatie vertraagd, onregelmatig en ofwel heel licht ofwel heel zwaar zijn. In sommige gevallen kan de menstruatie helemaal stoppen. PCOS kan de voortplantingscyclus zo sterk beïnvloeden dat het voor een vrouw moeilijk of onmogelijk kan zijn om zwanger te worden.

PCOS veroorzaakt gewichtstoename, en kan het voor extreem zwaarlijvige vrouwen of voor alle vrouwen heel moeilijk maken om af te vallen. Acne-uitbarstingen zijn vaak ook een teken van PCOS, omdat hoge testosteronniveaus verband houden met acne-uitbarstingen.

Een ander symptoom van PCOS is depressie.

Hoewel zwaarlijvigheid ook kan bijdragen tot depressie, kunnen de hormoonveranderingen en -schommelingen die PCOS veroorzaakt ook direct bijdragen tot gevoelens van verdriet en depressie. Hoewel artsen zeggen dat PCOS niet kan worden voorkomen, zijn gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en niet roken de aanbevolen behandelingen voor de aandoening. Het ligt dus voor de hand dat als je deze dingen al doet, zelfs als je aanleg hebt om de aandoening te ontwikkelen, je misschien nooit symptomen van de ziekte zult krijgen.

PCOS kan elk meisje treffen, zelfs tieners, maar degenen die slecht eten, niet sporten en roken lopen een groter risico. Voor extreem zwaarlijvige vrouwen is het bijna niet de vraag of ze PCOS zullen krijgen, maar wanneer.