kettlebell kopen

Kettlebells

De beste kettlebells voor thuis sporten

We durven rustig te zeggen dat de trainingen met kettlebells onbeperkt zijn. Een training met een kettlebell is voor zo goed als iedereen geschikt. Er wordt gebruik gemaakt van de basisbewegingen van je lichaam, maar nu ondersteund met een kettlebell. Omdat je dus de meest gebruikte bewegingen van je lichaam gebruikt, kan je het dus een functionele training noemen.

Als mensen horen dat ze met gewichten moeten trainen, worden ze toch een beetje huiverig en haken vaak af. Het is helemaal fout om te denken dat je daar te oud, te geblesseerd, niet fit genoeg bent of dat zoiets alleen voor doorgewinterde atleten is. Het is juist erg van belang dat je op latere leeftijd meer gaat bewegen en met gewichten gaat trainen om je spieren te behouden of op te bouwen.

Kettlebells zijn ook zeer geschikt om na een blessure weer snel te kunnen herstellen en terug in vorm te komen. Zo’n kettlebell ziet er dan misschien wel een beetje indrukwekkend uit, maar vergis je niet in jezelf, je bent sterker dan je je had gedacht. Verwar dit soort trainingen ook niet met bodybuilding want daar heeft het helemaal niets mee te maken.

De beste kettlebell!

Wat ons betreft zijn de beste kettlebells die van Tunturi. Deze hebben een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding en voelen prettig aan tijdens het sporten. Goed voor specifieke sport oefeningen, maar ook voor intensieve krachttraining een perfect middel om mee te sporten. Via onderstaande link kun je direct bestellen bij Bol.com en kiezen uit veel verschillende gewichten, van 4kg tot wel 32kg.

Kettlebell kopen

Speciale deal bij Bol.com met ons favoriete kettlebell merk Tunturi; verschillende gewichten in de aanbieding!

Wat is een kettlebell eigenlijk?

De kettlebell is eigenlijk in Rusland ontstaan als een zeer oud sportartikel. Mensen die met zo’n kettlebell gingen trainen werden meestal “gireviks” genoemd. Het trainen met een kettlebell werd ontwikkeld om de geheime dienst en de elite legertroepen van Rusland te trainen. Toen de kettlebell daar voor het eerst gebruikt werd, werd hij omschreven als een kanonskogel maar dan met een handvat.

In de 20e eeuw besloot een Special-Force coach om deze kanonkogels op de markt te brengen. Topsporters die ook de methodieken en de manier van trainen onder de loep namen, pakte deze manier van trainen snel op en werd de kettlebell aanvaard. De trainingen werden intussen steeds beter en meer geperfectioneerd en tegenwoordig is de kettlebell populair bij thuissporters, het leger, de brandweer, politie en speciale eenheden.

Hoe kies je het juiste gewicht

Voor iemand die net met de kettlebell oefeningen begint, is het wel goed om te weten welk gewicht nu het juiste gewicht is om mee te beginnen. Voor een vrouw die net is begonnen met kettlebell oefeningen is een kettlebellgewicht dat tussen de 8 en 12 kilo ligt prima gewicht om mee te beginnen.

De mannen zouden kunnen beginnen met een kettlebellgewicht die tussen de 15 en 20 kilo ligt. Als je het gewicht om mee te beginnen te zwaar vindt, wees dan zo verstandig en pak een lichtere kettlebell. Schaam je niet en probeer niet stoer mee te doen, want zo veroorzaak je alleen maar blessures. Op een later moment kan je altijd nog overstappen op een zwaardere kettlebell.

Ook interessant:   Fitness-apparaten en gewichten voor thuis

Dit geld dus ook als je pijn ervaart bij een bepaalde oefening of omdat het gewoon niet goed aanvoelt. Pak een lichtere kettlebell en als je twijfelt vraag het dan advies aan een fysiotherapeut of een ervaren trainer. Ga dus niet door en probeer zoveel mogelijk om blessures te voorkomen.

Verschillende kettlebells

Waarom met een kettlebell trainen?

De grote kracht van de kettlebell zit hem in de grote zware bal die aan het handvat zit. In zo goed als iedere oefening hou je de kettlebell vast aan het handvat en het gewicht hangt er als het ware onder. Hierdoor licht het zwaartepunt dus op een heel ander punt dan bijvoorbeeld bij dumbbels, waardoor je core nog meer wordt aangesproken.

De werking van je stabiliserende speren worden versterkt en het verhoogt je explosieve kracht. Doordat er op deze wijze veel meer spieren aangesproken worden zal je meer resultaat hebben terwijl je daar minder moeite voor hoeft te doen. Om je een voorbeeld te geven kan je met een power workout van ongeveer 20 minuten al zo’n 400 calorieën verbranden.

IJzersterke buikspieren

Kettlebells spreken voornamelijk je core aan, oftewel alle spieren die zich in je romp bevinden. Dus je onder- en middenrug, je rechte- en schuine buikspieren. Dit zijn tevens de spieren die zorgen voor een goede stabiliteit en zorgen ervoor dat je meer kracht in bijna alle oefeningen kan stoppen. Al met al zorgt het er dus voor dat je een beter evenwicht krijgt en meer balans hebt.

Een betere houding met meer resultaat.

Omdat je het gewicht van je lichaam afhoudt, zullen je spieren meer moeite moeten doen om de boel in balans te houden. De bewegingen zijn net even wat anders en daardoor wordt er ook een betere houding vereist. Om je lichaam lekker in balans te houden worden de zogeheten stabiliserende spieren gespannen, dit zijn de kleine spieren die voor evenwicht zorgen.

Het opbouwen van deze stabiliserende spieren voorkomt blessures en daardoor zal je net als bij de core veel meer stabiliteit krijgen. Het maakt niet zoveel uit of je de kettlebell nou voor een cardio, kracht of spiermassa training gebruikt, je gebruikt met een kettlebell veel meer spieren dus zal je meer resultaat krijgen.

Explosieve kracht

Met een kettlebell maak je vaak vloeiende bewegingen, zoals bijvoorbeeld bij de kettlebell swing. Bij deze oefening stoot je één keer en vervolgens laat je de kettlebell letterlijk swingen. Dit zijn de soort oefeningen waarbij je veel explosieve kracht ontwikkelt. Functioneel heeft dat veel voordelen, want daardoor kan je meer tillen en zal je sterker zijn.

Train je spieren én je conditie

Omdat je bij kettlebell oefeningen veel meer spieren gebruikt, bereik je dus meer resultaat met minder inspanning. Als het je doel is om je spiermassa te vergroten, dan zou je dezelfde oefening kunnen doen, maar met een zwaardere kettlebell en dan doe je minder herhalingen. Tussen de 5 en 12 herhalingen is ideaal voor het vergroten van je spiermassa.

Als je een meer atletisch lichaam wil hebben, meer conditie wil hebben of je wil graag wat afvallen, dan kan je het beste 20 herhalingen doen. Met oefeningen met een kettlebell verlies je in een rap tempo calorieën en zal je een stuk fitter en gezonder zijn dankzij deze kettlebell oefeningen.