Zijn pinda’s gezond?

Pinda’s! Ze zijn natuurlijk bijna niet weg te denken. Of we het nu hebben over een handje bij de borrel of de welbekende variant gemalen in de vorm van pindakaas, pinda’s zijn overal. Toch hebben pinda’s vaak het imago dat ze ongezond zijn, maar is dit ook daadwerkelijk zo? Kortom, genoeg om het over te hebben. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over pinda’s en bespreken we ook het antwoord op die ene prangende vraag, zijn pinda’s gezond?

Wat zijn pinda’s?

Pinda’s worden vaak gezien als noot. Toch is dit niet het geval. Wanneer we namelijk wat dieper ingaan om de afkomst van de pinda, dan zien we dat het een peulvrucht betreft, die al ruim 7.000 jaar geleden werd verbouwd aan de andere kant van de wereld in Peru. Pas duizenden jaren later kwam de pinda ook over naar Europa. Dit gebeurde omstreeks de 19e eeuw. Je kunt je dus wel voorstellen, dat de pinda in Europa nog helemaal niet zo heel erg oud is.

Zijn pinda’s gezond

Nu je weet dat een pinda geen noot is, maar een peulvrucht, is het ook goed om te weten of de pinda gezond is ja of nee. In de basis geschikt de pinda over een in verhouding enorm hoog gehalte eiwitten. Dit zorgt daarom dus ook direct voor dat het vooral voor veganisten en ook vegetariërs een belangrijke bron van eiwitten is. Daarnaast zijn pinda’s veel meer dan alleen dat en zitten ze ook vol met mineralen en andere vitamines.

Ook interessant:   Een fruitbox bestellen: een hart onder de riem steken

Hoe zit het met gebakken pinda’s?

Pinda’s zijn natuurlijk nog lekkerder wanneer ze lekker zijn gebakken in de olie. Toch is het verstandig om deze variant links te laten liggen. Doordat het allerlei vetten aan worden toegevoegd, is de krachtige werking van de pinda zelf voor het grootste gedeelte teniet gedaan. Het beste kun je dus gewoon de natuurlijk pinda eten, bij voorkeur die je nog zelf moet doppen. Zo weet je zeker dat er niets aan is toegevoegd en heb je de pinda in z’n puurste vorm om op te eten. Uiteraard is het wel verstandig dat je niet teveel eet, want dan krijg je een te hoge dosis vetten binnen.