Gezonder eten tips & eetschema

Gezonder eten is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Een evenwichtig voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Hieronder volgen enkele tips om gezonder te eten en een voorbeeld van een eetschema in een tabel.

  1. Eet voldoende groenten en fruit Groenten en fruit bevatten veel vitamines, mineralen en vezels die belangrijk zijn voor het behouden van een gezond lichaam. Probeer minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag te eten.
  2. Verminder de inname van verzadigde vetten en transvetten Verzadigde vetten en transvetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Beperk de inname van verzadigde vetten door te kiezen voor magere zuivelproducten en mager vlees. Transvetten zijn te vinden in koekjes, snacks en fastfood en moeten zoveel mogelijk worden vermeden.
  3. Eet voldoende vezels Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Vezels zijn te vinden in volkorenproducten, groenten en fruit.
  4. Beperk de inname van suiker Suiker wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen en kan bijdragen aan overgewicht en tandbederf. Beperk de inname van suiker door frisdranken, snoep en zoete snacks te vermijden.
  5. Drink voldoende water Water is belangrijk voor het lichaam en helpt bij het behouden van een gezonde vochtbalans. Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag.
Ook interessant:   Zijn pinda’s gezond?

Een voorbeeld van een gezond eetschema voor een dag:

MaaltijdVoedingsmiddelen
OntbijtMagere yoghurt met muesli en aardbeien
TussendoorEen appel
LunchVolkorenbrood met kipfilet, tomaat en sla
TussendoorEen handvol wortels
DinerGegrilde zalm met quinoa en groenten
TussendoorEen schaaltje magere kwark met blauwe bessen

Het belangrijkste is om gevarieerd te eten en te zorgen voor een evenwichtige voeding. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen als je meer persoonlijk advies wilt.