Sporten met verkoudheid verstandig? Vier tips

Heb je een loopneus, een schorre keel, een vermoeid gevoel en zin om te sporten? Houd je dan zeker niet in! Bij milde klachten kan het immers geen kwaad om rustig en kort te trainen. In deze blog geven je vier tips om te trainen met een verkoudheid.

Is sporten met verkoudheid verstandig?

Als je ziek bent en wilt gaan sporten, voer dan de nekcheck uit. Zolang je symptomen zich boven je nek bevinden, kun je prima sporten. Zodra je symptomen hebt onder je nek, zoals spierpijn en rillingen, is het verstandiger om thuis te blijven. Trainen werkt in dat geval averechts en zal je herstel vertragen en de kans om overtraind te raken verhogen. Je lichaam heeft immers alle energie nodig om te kunnen herstellen.

Tip 1: Meten is weten

Trainen met koorts is absoluut afgeraden. Als je toch sport met koorts, kan de infectie erger worden, en in het ergste geval zelfs overslaan op je hart en het beschadigen.

Als je je ziek voelt, is het daarom steeds aangeraden om je koorts te meten. Soms ben je verkouden maar voel je je toch goed genoeg om te gaan sporten. Je kunt echter beter zeker zijn dat je fit genoeg bent om te sporten en dat je geen koorts hebt. Door je koorts te meten voor het nemen van pijnstillende of koortswerende medicijnen, zoals paracetamol en aspirine, krijg je een correct zicht op je temperatuur en je fysieke staat.

Tip 2: Houd je training rustig

Als je geen temperatuursverhoging hebt, kun je alsnog aan je training beginnen. Denk er echter wel aan om zowel de duur als de intensiteit van je training te verlagen. Je kunt immers minder diep gaan en je krijgt sneller spierpijn. Sporten boost dan wel je immuunsysteem maar naar je lichaam luisteren en voldoende rust nemen, zijn een absolute must. Een rustig hardlooprondje of fietsen op de crosstrainer kan zeker, net als krachttraining met lichtere gewichten. Een HIIT-workout raden we dan weer ten zeerste af.

Ook interessant:   Ontspannen na inspanning: Waarom is dit zo belangrijk?

Tip 3: Train binnenshuis

Zeker als je bovenop je verkoudheid ook nog last hebt van allergieën, is het aangeraden om tijdens het hooikoortsseizoen binnenshuis te trainen. Zo voorkom je dat je astma-achtige condities uitlokt. Als je thuis een kwalitatieve hometrainer of een goede roeimachine hebt staan, is dit het perfecte moment om deze fitnessapparaten te gebruiken. Op deze manier voorkom je dat je andere sporters in de gym aansteekt en je hoeft niet buiten te komen. Als je toch naar de gym wilt gaan, houd dan zo veel mogelijk afstand van anderen en maak de attributen na afloop van je training even schoon. Zo is de kans op besmetting voor andere sporters miniem.

Tip 4: Skip de groepslessen

Volg je wekelijks een groepsles Zumba of Fatburning? Zolang je ziek bent, is het niet verstandig om deze lessen te gaan volgen. De kans is groot dat je andere aansteekt tijdens de les als je continu loopt te niezen en te hoesten. Daarnaast zijn zulke groepslessen vaak te zwaar om te doen met een verkoudheid.

Tip 5: Blijf gehydrateerd

Een verkoudheid kan je lichaam uitdrogen. Uitdroging doet je lichaamstemperatuur en hartslag stijgen en kan ervoor zorgen dat je je onwel voelt. Daarom is het nog belangrijker om genoeg te drinken als je sport met een verkoudheid.

Water is altijd een goede dorstlesser en houdt je goed gehydrateerd. Als je sport met een verkoudheid kun je overwegen om een sportdrank als Aquarius of Isostar te drinken. Een sportdrank bevat naast water ook elektrolyten en energie in de vorm van koolhydraten. Twee zaken die je goed kunt gebruiken als je sport met een verkoudheid.