5 tips voor succes in de sportschool

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat wij massaal gaan sporten. Het lichaam moet natuurlijk weer helemaal topfit worden en dat zal niet zomaar gebeuren. De meeste Nederlanders kiezen ervoor om een lidmaatschap af te sluiten bij de sportschool. Een goede keuze, want daar kan jij op de ultieme manier aan jouw lichaam werken. Echter is het voor de nieuwkomer niet zo gemakkelijk om succesvol te zijn in de sportschool. Gelukkig hebben wij speciaal voor onze lezers een tiental tips genoteerd voor succes in de sportschool.

Tip 1: goede voorbereiding

Het is altijd handig om jezelf goed voor te bereiden en dat is niet anders bij een bezoek aan de sportschool. Je kan bijvoorbeeld een plan voor jezelf maken, dat raden wij ook zeker aan. Dat komt de motivatie ten goede en kan je succesvoller maken. Je kan er voor kiezen om op een bepaalde dag te werken aan jouw conditie, oftewel door je te richten op cardio. Je kan ook bepaalde spiergroepen gaan trainen, zoals jouw schouders of de benen. Je kan op YouTube ook allerlei handige filmpjes vinden die uitleg geven over bepaalde trainingen.

Het is ook slim om goede spullen mee te nemen. Kies voor fijne sportkleding, waar jij jezelf goed in voelt. Neem water mee en natuurlijk een handdoekje. Vergeet ook niet om een slotje te kopen, dat is bij de meeste sportscholen ook uitermate handig. Een goede voorbereiding is ook in de sportschool het halve werk. Mocht je trouwens geen fan zijn van cardio, ga dan op de fiets naar de sportschool. Je hebt dan al wat beweging gehad en je kan sneller door naar het krachthonk.

Tip 2: Compound oefeningen

In de sportschool kan jij allerlei soorten oefeningen doen. Het is echter slim om jezelf zeker in de beginfase te richten op de zogeheten ‘compound oefeningen’. Dat soort oefeningen bieden je de kans om meerdere spiergroepen te trainen in één training. Dat is niet alleen positief voor het balans, maar op het lange termijn is het ook succesvol. Het is altijd later nog mogelijk om jezelf op specifieke spiergroepen te richten. Mocht je nog moeten afvallen, dan raden wij je aan om eerst met cardio te starten en eveneens te kijken naar de compound oefeningen.

Ook interessant:   Met de fiets gezond naar je werk

Tip 3: Techniek is essentieel

De nieuwkomers in een sportschool maken al snel dezelfde fout. Zij letten namelijk uitsluitend op het gewicht en proberen steeds wat zwaarder te gaan trainen. Dat lijkt goed, maar dat is het niet. Je kan veel beter de focus leggen op de techniek die komt kijken bij een oefening. Je zal op het termijn een veel positiever resultaat boeken met een goede techniek en een lager gewicht. Het is essentieel om volledige bewegingen te maken. De kans is met een hoger gewicht groter dat de beweging niet perfect zal worden uitgevoerd. Je kan altijd op een later moment nog kiezen voor een hoger gewicht en dat zal dan ook makkelijker gaan.

Tip 4: Begin met cardio

Sportblessures komen zeker niet alleen voor op de voetbalvelden, want ook in de sportschool kan het goed misgaan. Dat heeft alles te maken met de warming-up. Er zijn beginners die weinig tot geen waarde hechten aan een warming-up en direct voor de krachttrainingen kiezen. Dat is spijtig, want dan neemt de kans op een blessure enorm toe. Ga daarom voordat je begint eerst even op één van de cardioapparaten staan, bijvoorbeeld de loopband of een crosstrainer. Je kan ook kiezen voor squats. Het lichaam is vervolgens opgewarmd en klaar voor de zware bewegingen die gaan volgen.

Tip 5: Niet vergelijken

Je bent niet de enige die in de sportschool aan het bikkelen is. Het kan aardig druk worden en daarom is het slimmer om de rust op te zoeken in de daluren. Een foutje die de meeste beginnende sporters maken is door zichzelf met andere te gaan vergelijken. Dat is met name in de sportschool compleet zinloos. Ieder lichaam is anders en het kan ook zijn dat een andere sporter al veel langer actief is in de sportschool. Richt je alleen op jezelf en op jouw eigen progressie.