supplementen sporten

Supplementen voor thuis sporten

Er wordt onder sporters veel gepraat over supplementen. Welke supplementen moet je nou precies gebruiken, welke functie hebben ze eigenlijk precies en wat zijn supplementen? In dit artikel duiken we eens in deze vragen, waarbij we allereerst bekijken wat supplementen zijn. In de basis zijn supplementen altijd een extra bovenop je reguliere voeding. Bij een gevarieerd voedingspatroon zijn normale supplementen als (multi)vitaminen niet nodig, maar zeker voor sporten kan het nuttig zijn om bepaalde supplementen te gebruiken als je aan het vasten of juist bulken bent.

Supplementen uitleg

Als gezegd zijn supplementen altijd een toevoeging aan je normale voeding. Hoewel wij ons vanzelfsprekend focussen op supplementen voor het sporten, zijn er  supplementen voor alle typen gebruik. Zo vallen supplementen voor tijdens de zwangerschap hier ook onder. Ook zijn er supplementen voor specifieke problemen of kwaaltjes, denk bijvoorbeeld aan een slechte nachtrust of voor hoofdpijn. Op Supplementen.nl vind je een overzicht van alle soorten supplementen in de verschillende categorieën.

Sport supplementen

Specifiek voor het sporten heb je ook sport supplementen. Bij veel sporten of specifiek sporten om aan te komen of om af te vallen kan het gebeuren dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof krijgt. Specifiek voor dit tekort kan het zinvol zijn om een supplement te gebruiken. Deze vult dan letterlijk het tekort aan, zodat bijvoorbeeld de spiergroei niet geremd wordt.

Ook interessant:   Alles over cryolipolyse behandeling: vetvermindering door bevriezing

Meest gebruikte supplementen

Binnen de sport supplementen zijn er een aantal supplementen die het meest gebruikt worden. In dit artikel benoemen we de drie meest verkochte en gebruikte.

1.      Creatine

Creatine is een supplement wat zorgt voor een aanvulling van je natuurlijke creatine wat ervoor zorgt dat je bij een intensieve inspanning niet versuft raakt. Vergelijk het met een kop koffie, alleen zit daar de werkzame stof cafeïne in en wordt als supplement vaak creatine aanbevolen.

2.      Eiwit

Voor tijdens en na het sporten gebruikt je lichaam extra veel eiwitten om je spieren te laten herstellen van de intensieve workout. Dit aanvullen door middel van een supplement is dus sterk aanbevolen wanneer je regelmatig en intensief sport, zodat je voorkomt dat je door te sporten je spieren aan het afbreken bent.

3.      Omega-3

Hoewel omega-3 vaak in verband wordt gebracht met ouderen, is het ook voor sporters een belangrijk voedingsmiddel. Het heeft een ontstekingsremmende werking. Door veel te sporten kan je lichaam in overdrive gaan, waardoor je vatbaarder wordt voor ontstekingen. Door je omega-3 aan te vullen met supplementen, kun je dit bestrijden.