Hoe lichaamsbeweging helpt bij de geestelijke gezondheid

Lichamelijke activiteit is belangrijk voor de geestelijke gezondheid en kan zelfs mensen met bestaande psychische problemen zoals depressie en angst helpen zich beter te voelen. Mensen praten vaak over hoe lichaamsbeweging goed is voor je lichaam, maar het verband tussen lichaamsbeweging en mentale gezondheid wordt vaak vergeten. Studies tonen aan dat lichaamsbeweging kan helpen om geestelijke gezondheidsproblemen in de eerste plaats te voorkomen. Onderzoek toont ook aan dat lichaamsbeweging mensen met veel psychische aandoeningen kan helpen zich beter te voelen. Je kunt ook mediteren op je meditatiekussen en sporten om je mentale gezondheid te verbeteren.

Depressie en angst verlichten

Wetenschappers weten al lang dat fysieke activiteit mensen een beter gevoel geeft door de symptomen van zowel depressie als angst te verminderen. Endorfines worden de “feel good”-stof in het lichaam genoemd. De hersenen en het ruggenmerg maken deze aan. Ze zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt als je sport of gesport hebt. Het is aangetoond dat zelfs een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging verspreid over de week ervoor zorgt dat je je minder angstig en depressief voelt. Daarom vertellen sommige artsen mensen met deze aandoeningen om eerst een trainingsplan uit te proberen voordat ze medicijnen innemen. Het wordt ook aanbevolen om oefeningen met een lage impact op te nemen in de trainingsroutine, zoals nidra yoga. Op deze manier kun je je lichaam bewegen terwijl je je ontspannen voelt.

Stress verminderen

Lichaamsbeweging is ook goed voor de geest. Het verlaagt stress en kan je gelukkiger maken. Door de aanmaak van neurohormonen zoals noradrenaline te stimuleren, kan het verhogen van je hartslag de hersenschade die door stress wordt veroorzaakt, daadwerkelijk omkeren. Noradrenaline verbetert de cognitie en stemming en verheldert het denken dat vertroebeld is door stress. Lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat het centrale en sympathische zenuwstelsel van het lichaam samenwerken zodat je lichaam om kan gaan met stress in het algemeen.

Ook interessant:   Extreme zwaarlijvige vrouwen en ernstige gezondheidsrisico's

Het zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen een boost

Regelmatige lichaamsbeweging heeft veel positieve effecten op je lichaam. Het kan je sterker maken, helpen gewicht te verliezen en spierspanning op te bouwen. Al deze dingen kunnen je een enorme boost geven in je eigenwaarde en het zelfvertrouwen dat daarmee gepaard gaat. Meestal weet je niet eens dat het gebeurt. Het is slechts een van de vele manieren waarop lichaamsbeweging je lichaam en geest helpt.

Een betere nachtrust

Beweging kan je ook helpen beter te slapen. Lichamelijke activiteit verhoogt de lichaamstemperatuur, wat de geest kan kalmeren en het gemakkelijker kan maken om te slapen. Oefening helpt ook om je circadiane ritme onder controle te houden. Dit is de interne wekker van je lichaam die je vertelt wanneer je moe bent en wanneer niet. Hoewel lichaamsbeweging je kan helpen om beter te slapen, zeggen slaapexperts dat je niet vlak voor het slapengaan moet trainen.