Wat zijn SARMS en hoe kunnen ze helpen bij het sporten?

Misschien heb jij en wel eens van gehoord, maar misschien ook niet. Voor de sporters die dagelijks bezig zijn met het trainen van hun lichaam en het behalen van uiterste doelen, zullen wel een gebruik hebben gemaakt van SARMS. Maar wat is het eigenlijk en hoe kunnen je ze helpen bij het sporten? Om je een idee te geven, hebben we in dit artikel een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet. Dus wil jij weten wat SARMS zijn en of het iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Wat is het?

SARM staat voor Selectieve Androgeen Receptor Modulator. SARMS bestaan dus uit één modulator. Meerdere Modulators is meervoud en dat maakt de afkorting SARM’s. Het bijzondere hieraan is, is dat het eigenlijk per toeval is ontdekt. Dit is gebeurt tijdens een wetenschappelijk onderzoek naar een geneesmiddel dat helpt tegen de vreselijke ziekte kanker. Het is een relatief nieuw geneesmiddel, met een anabole werking. Dat wil zeggen dat het je spieren doet laten groeien. Het verschil ten opzichte van steroïde, is dat een SARM zich hecht aan maar één soort specifiek weefsel. Het gevaar aan steroïde is daarom dus ook dat het een stuk minder controleerbaar is. Doordat dit bij een SARM niet het geval is, is het dus veel doelgerichter in te zetten en zijn de risico’s kleiner.

Ook interessant:   Beste sportsupplementen

Hoe veilig is het?

Een veelgestelde vraag over het gebruik van SARMS, is of het wel veilig is in gebruik. Het antwoord op deze vraag moeten we vervelend genoeg vooralsnog in het midden laten. Het is namelijk (nog) niet wetenschappelijk vastgelegd dat het gebruik volledig veilig is. De reden hiervoor, is dat een nieuw geneesmiddel is en er dus nog meer tijd nodig is om voldoende data te kunnen verzamelen om een goed oordeel te kunnen vellen hierover. De mensen die ze gebruiken, zijn doorgaans wel erg tevreden over de resultaten die ermee geboekt worden. De bijwerking zijn praktisch te verwaarlozen, waardoor het in principe relatief veilig is om te gebruiken. Maar omdat het nog niet wetenschappelijk is bewezen, is het gebruik volledig op eigen risico.