GABA supplementen

Binnen de wereld van supplementen zijn er veel verschillende soorten supplementen die kunnen bijdragen aan een gezonder lichaam. Sommige supplementen zijn daarnaast ook nog extra geschikt voor de (thuis) sporters, wat het voor ons extra interessant maakt om te bekijken. Een van deze supplementen die ook voor sporters van toegevoegde waarde kan zijn, is het GABA supplement. GABA (gamma aminobutyric acid) is een aminozuur wat van nature in je lichaam voorkomt. Een aminozuur is een stofje in je lichaam dat helpt om je lichaam te laten functioneren. GABA helpt hierbij specifiek voor het doorgeven van signalen aan je hersenen en lichaam.

Waarom supplementen gebruiken?

Supplementen zijn – zoals de naam al aangeeft – een toevoeging die je aan je voeding geeft. Dit kan in de vorm van poeder zijn (denk aan whey protein shakes die veel sporters gebruiken), maar ook in de vorm van pillen. Supplementen kunnen een aanvulling geven aan je normale voeding, om eventuele tekorten aan te vullen. Ook een multi-vitamine is daarmee een supplement bijvoorbeeld. Door een multi-vitamine te nemen kun je garanderen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Bij gezonde en wisselende maaltijden garandeert dit eigenlijk altijd al dat je voldoende mineralen, vitaminen en andere bouwstoffen binnen krijgt.

Ook interessant:   Alles over cryolipolyse behandeling: vetvermindering door bevriezing

Voordelen van GABA supplementen

De voordelen van GABA supplementen zijn met verschillende grote en kleinere wetenschappelijke studies aangetoond. Zo is slaapgebrek en slecht slapen een van de zaken die GABA supplementen verbeteren. Ook kan het stress en vermoeidheid verlagen. Interessant om te weten dat ook in chocolade bijvoorbeeld relatief veel GABA zit.

Voor ons als sporters is het nemen van een GABA supplement ook mogelijk een interessante optie. Uit een kleinere studie is gebleken dat mensen die een GABA supplement namen aantoonbaar meer groeihormonen hadden. Het groeihormoon is bijvoorbeeld nodig om spieren na een work out te herstellen en te laten groeien. 

GABA tekort

Het gebruik van supplementen is vooral belangrijk als je te weinig van een bepaald stofje, vitamine of mineraal binnen krijgt. Dit omdat een vitamine tekort, maar ook een GABA tekort, ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Bij een GABA tekort is wetenschappelijk aangetoond dat je risico loopt op beroerte stoornissen, angst en/of paniek stoornissen.

Een GABA tekort kun je herkennen aan gedachten die door blijven razen en/of spieren die niet kunnen ontspannen. Vermoed je een tekort, neem dan altijd contact op met je huisarts.