vitamine b12 supplementen

Vitamine B12 supplementen

Waarom vitamine B12 zo belangrijk is gaan we in dit artikel behandelen. Vitamine B12 wordt ook wel de belangrijkste vitamine genoemd. Dit is omdat vitamine B12 vereist is voor je lichaam om een goede werking van je zenuwstelsel te garanderen en het bevorderd de rode bloedcellen in je bloed en lichaam. Gelukkig zit vitamine B12 in heel veel dierlijke producten, zoals vlees en koe producten als boter, kaas en melk. Zoals je leest zit vitamine B12 dus voornamelijk in dierlijke producten, waardoor je met een vegetarisch of vegan dieet goed moet opletten of je wel voldoende vitamine B12 binnen krijgt.

Vitamine B12 tekort

Het gevaar bij een tekort aan vitamine B12 zijn niet te onderschatten. Doordat deze vitamine essentieel is voor een goed zenuwstelsel en belangrijk is voor het aanmaken van rode bloedcellen kan een tekort ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan aantastingen en stoornissen aan het zenuwstelsel. Ook kan het tekort aan vitamine B12 ervoor zorgen dat je te weinig rode bloedlichaampjes hebt, wat weer kan leiden tot bloedarmoede. Bloedarmoede heeft vaak nare gevolgen als hoofdpijn, moeheid, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Mocht je klachten hebben, raden we altijd aan de huisarts raad te plegen. Deze kan je bloed laten testen op vitamine tekorten en eventueel medisch je vitamine tekort aanvullen. De gevolgen vitamine b12 tekort moet je dus niet onderschatten.

Ook interessant:   Shakes gebruiken voor spiergroei

Vitamine B12 supplementen

Ben je vegetarisch of vegan, dan zal je goed moeten kijken naar je voedingsschema om te beoordelen of je voldoende bouwstoffen, mineralen en vitamines binnen krijgt. Voor vitamine B12 bestaan er gelukkig voldoende mogelijkheden om deze aan te vullen door middel van supplementen voor als je te weinig via je reguliere voeding binnen krijgt. Zo zijn er capsules, tabletten en sprays beschikbaar die voor een aanvulling van je vitamine B12 zorgen. Deze producten zijn allemaal op natuurlijke wijze samengesteld zodat je geen concessie hoeft te doen aan je vegetarische of vegan leefstijl. Laat je goed informeren over het gebruik van supplementen en schakel hierbij bijvoorbeeld de hulp in van een diëtist of voedingsdeskundige.