De gezondheidsvoordelen van eiwitpoeder

Eiwitpoeder is een populair voedingssupplement. Eiwit is een essentiële macronutriënt die helpt bij het opbouwen van spieren, het herstel van weefsel en het maken van enzymen en hormonen. Het gebruik van eiwitpoeder kan ook helpen bij het afvallen en mensen helpen hun spieren te versterken. Er zijn veel verschillende soorten eiwitpoeder, waaronder poeders op basis van zuivel en plantaardig. In dit artikel bespreken we enkele gezondheidsvoordelen van eiwitpoeder en waarom ze net als overstappen zorgverzekering zeker een aanrader zijn.

Spiergroei

Eiwitten zijn essentieel voor spiergroei. Veel atleten en sportliefhebbers consumeren eiwitshakes omdat ze denken dat deze drankjes hen zullen helpen om na krachttraining op te bouwen. Een analyse uit 2018 van 49 onderzoeken ondersteunt het gebruik van eiwitsuppletie voor dit doel. Het onderzoek suggereert dat eiwitsupplementen de spieromvang en -kracht aanzienlijk verbeteren bij gezonde volwassenen die krachttraining uitvoeren, zoals gewichtheffen. Eiwitsuppletie was even effectief bij mannen als bij vrouwen. De werkzaamheid kan echter afnemen met de leeftijd, aangezien oudere volwassenen een hogere eiwitbehoefte hebben dan jongere mensen. De onderzoekers merkten ook op dat zodra het eiwit 1,6 gram (g) per kilogram (kg) lichaamsgewicht overschreed, de deelnemers geen extra voordelen ondervonden.

Gewichtsbeheersing

Door eiwitrijk voedsel te eten en supplementen te nemen, kunnen mensen zich langer vol voelen. Een vol gevoel leidt meestal tot kleinere porties en minder vaak tussendoortjes, wat een persoon kan helpen een gezond gewicht te behouden of indien nodig af te vallen. Een onderzoek uit 2017 meldde dat suppletie met wei-eiwit het lichaamsgewicht en de totale vetmassa zou kunnen verminderen bij mensen met overgewicht of obesitas. Het kan ook de bloeddruk, het totale cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlagen.

Ook interessant:   Wat is je echte leeftijd en hoe kan sporten dit beïnvloeden?

Toegevoegde voeding

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit voor mensen van 19 jaar en ouder is 46 g voor vrouwen en 56 g voor mannen. Mensen die het een uitdaging vinden om aan deze hoeveelheden te voldoen, waaronder mogelijk sommige veganisten en vegetariërs, zullen merken dat eiwitpoeder een gemakkelijke oplossing voor het probleem biedt. Atleten, gewichtheffers, oudere volwassenen en mensen met een chronische ziekte moeten mogelijk de algemene aanbeveling voor eiwitinname overschrijden. Onderzoek toont aan dat atleten met een intensief trainingsregime baat kunnen hebben bij ongeveer tweemaal de aanbevolen dagelijkse inname van eiwitten, variërend van 1,4 tot 2,0 g per kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 111-159 g per dag voor een persoon die 175 lb weegt.

Herstel na inspanning

Eiwitten dragen niet alleen bij aan spiergroei, maar kunnen ook helpen bij het herstellen van beschadigde spieren en weefsels. Als gevolg hiervan kunnen atleten eiwitpoeder gebruiken om het herstel van spierpijn na het sporten te versnellen. Veel studies rapporteren dat het nemen van eiwitsupplementen na het sporten kan helpen bij het herstel door spierbeschadiging te verminderen en de spierprestaties en spiereiwitsynthese te verbeteren.

Vanwege de bovenstaande gezondheidsvoordelen is het dus zeker een aanrader om naast het sporten in je thuissportschool ook eiwitpoeder in te nemen. Houd je hierbij wel aan de dagelijkse hoeveelheid! Voor mannen is dit dus 56 gram per dag, terwijl vrouwen aanbevolen wordt om niet meer dan 46 gram dagelijks in te nemen.