Waarom is rode gist rijst ongezond voor ouderen?

Rode rijst gist, het wordt in de hedendaagse keuken niet heel erg veel meer gebruikt. Toch zien we dat het bij tijd en wijlen toch nog wel eens wordt gebruik. Maar is het gezond? Dat is een vraag die vooral door veel ouderen wordt gesteld. Om je een idee te geven wat de gezondheidsrisico’s van rode gist rijst voor met name ouderen kunnen zijn, nemen we je eerst mee in wat het nu eigenlijk exact is.


Boekentips over gezonde voedingBekijk de beste boeken over voeding op Bol.com!

Wat is rode rijst gist?

Rode rijst gist is een van oorsprong voedingsmiddel afkomstig uit China. Het wordt gemaakt voor het fermenteren van rijst. Tijdens het fermenteren ontwikkeld zich de stof Monacoline K. Deze stof staat ook wel bekend als lovastatine. Wat met name in veel landen om ons heen verkrijgbaar is. In ons eigen land niet overigens. Deze werking van deze stof is cholesterolverlagend. De rode rijst gist is in ons land wel verkrijgbaar als supplement overigens. Het is zelf een aanbevolen alternatief op de statines die voor veel mensen liever worden vermeden.

Het verschil tussen een recept of uit de winkel

Allereerst is het goed te weten dat statines uitsluitend op recept door een arts kunnen worden voorgeschreven. Wel is het goed om te weten, dat wanneer mensen kiezen voor het voedingssupplement ‘Rode rijst gist’, dit supplement in de basis exact dezelfde bijwerkingen kan hebben, als wanneer ze het op recept van de arts krijgen. Doordat het in praktisch iedere winkel verkrijgbaar is, behoeft het dus ook geen extra uitleg wanneer het door de consument wordt aangeschaft.

Ook interessant:   Zijn havermoutkoekjes gezond?

Korting op kookbijbelsBekijk de beste kookbijbels met korting op Bol.com!

De bijwerkingen

De bijwerking van deze rode rijst gist zijn in principe enorm verschillend. Wel staat vast, dat de bijwerken van de rode rijst gist in de basis te vergelijken zijn met de bijwerkingen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van statines. Hierbij moet je denken aan met name spierpijn, maag- en darmklachten. Ook zijn er andere bijwerkingen, die vaak nog een stuk ernstiger zijn dan bovengenoemde. Dit kan zijn spierafbraak, maar ook ontstekingen aan de alvleesklier behoren tot de mogelijke bijwerkingen. Het slikken van rode rijst gist, is dus met name voor de wat oudere mensen die dus doorgaans ook kwetsbaarder zijn zeker niet aan te raden. Wil je ze toch slikken, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.