bewegen voor ouderen

Bewegen voor ouderen

Voor ouderen is bewegen misschien wel het allerbelangrijkste, nog belangrijker dan bij jongeren of volwassenen. Doordat je ouder wordt, zullen spieren en gewrichten beetje bij beetje slijten en steeds minder soepel worden. Hierdoor is het voor ouderen dan ook van essentieel belang dat ze zolang mogelijk goed blijven bewegen. Op televisie is het bekende programma Nederland in beweging vaak onderwerp van grappen, maar voor ouderen is het een ideale manier om iedere ochtend thuis oefeningen te doen en in beweging te blijven. Maar wat als je minder mobiel wordt of (deels) aangewezen bent op thuiszorg? Ook dan kun je als oudere nog heel goed in beweging blijven, wij nemen graag een aantal tips met je door.

Rollator gebruiken

Voor veel ouderen is een rollator een enorme drempel om te nemen. Rollators worden vaak gezien als hulpmiddelen voor de echte ouderen, maar het kan ook ouderen van 65 al helpen om meer te bewegen. Wanneer bewegen moeilijker wordt, zien we helaas vaak dat ouderen simpelweg minder gaan bewegen en meer om hulp vragen. Nou is hulp vragen altijd goed, maar bewegen blijft belangrijk omdat anders het lichaam alleen maar sneller stijver en minder soepel wordt. Een lichtgewicht rollator kan daarbij ook helpen om het lopen makkelijker te houden. Je moet jezelf dan ook afvragen wil je liever met rollator mobiel blijven en zelf de boodschappen kunnen doen of zonder rollator volledig afhankelijk te worden? Wat ons betreft gaat de keuze dan altijd naar met rollator mobiel blijven, ondanks dat we heel goed begrijpen dat dit een drempel is die je even over moet.

Ook interessant:   Tips voor een gezonde lifestyle

Elektrische fiets

Tien jaar geleden werd de elektrische fiets – of een fiets met trapondersteuning – alleen nog maar door ouderen gebruikt. Inmiddels zie je ook scholieren op een elektrische fiets, maar wat ons betreft blijft het ook voor ouderen de perfecte manier om toch mobiel te blijven. Ook hier de vraag; als de keuze is niet meer fietsen of met trapondersteuning fietsen, is het blijven fietsen toch het belangrijkste. Hoewel je minder spierkracht gebruikt en je wellicht denkt dat een elektrische fiets daarom minder helpt om je spieren en gewrichten soepel te houden is het tegenovergestelde waar. Ondanks dat je weinig kracht gebruikt vanwege de trapondersteuning, is het simpelweg bewegen van je benen al voldoende om spieren en gewrichten actief te houden.