Tips voor het kopen van je bokszak!

Een bokszak is geschikt voor het trainen van je (kick)bokstechnieken. Een bokszaktraining volgen is ook een goede manier om af te vallen. Je werkt aan je conditie, bouwt spieren op en je gebruikt flink wat calorieën. Maar waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een bokszak? Dat leggen wij uit in de blog.

Bokszak kopen – welke heb ik nodig?

Bij het aankopen van een bokszak is het belangrijk om te bedenken wat het doeleinde is van de boxzak. Waar ga je de bokszak voor gebruiken? Bij het boksen gebruik je alleen stoottechnieken terwijl je voor MMA en kickboksen ook je traptechnieken wilt trainen. Voor beide disciplines heb je dan ook een ander type bokszak nodig.

Bokszakken zijn te koop in verschillende lengtes. Wanneer je zowel je stoottechnieken als traptechnieken wilt trainen volstaat een bokszak van Legend in de afmeting van 150 cm of 180 cm. Deze bokszakken hangen dicht genoeg boven de grond zodat je zowel je high kicks als lowkicks kunt trainen.

De bokszakken van 100 cm en 120 cm hangen ter vergelijking met de andere twee lengte hoger boven de grond. Hierdoor zijn deze bokszakken ongeschikt voor de traptechnieken maar perfect geschikt voor het trainen van de stoottechnieken.

Hoe zwaar moet mijn bokszak zijn? Hoe zwaarder de bokszak hoe stabieler de bokszak. Dit is de vuistregel binnen de bokszakken. Langere en zwaardere bokszakken hangen stabieler en vliegen daardoor niet alle kanten op. Bokszakken die gevuld verkochten worden hebben altijd het juiste gewicht wat de stabiliteit van de bokszak waarborgt.

Hoe hang ik mijn boxzak op?

Je hebt een bokszak aangekocht en bent klaar om te trainen. Maar hoe hang ik mijn bokszak op? Een vuistregel bij het ophangen van je bokszak is dat een langere bokszak voor het trainen van de traptechnieken ongeveer 10 à 30 cm boven de grond moet hangen. Wanneer je een korte bokszak hebt is het zaak dat het midden van de bokszak ten hoogte van je gestrekte arm wordt opgehangen. Zo blijft de zak het beste in evenwicht.

Ook interessant:   Het belang van slapen voor het herstel van spieren na een intensieve workout

Een bokszak kan je ophangen met een plafondbeugel of muurbeugel. Houdt bij deze keuze rekening met de hoogte van de kamer waar je de bokszak hangend wil ophangen. Houdt rekening met het feit dat een lange ketting de stabiliteit van bokszak verminderd.

Het gebruikt van een swivel en een bokszakveer is niet noodzakelijk maar wel zo prettig. Een swivel zorgt er voor dat je bokszak meedraait en bevestig je tussen de ketting en het ophangsysteem. Een swivel bokst niet alleen lekkerder maar zorgt ook voor een langere levensduur van je bokszak. Een bokszakveer vangt dan weer de schokken op van de bokszak en is geluiddempend. Wel zo prettig voor je omwonende!

Haal alles uit je bokszak hangend!

Wanneer je bokszak ready to use is wil je natuurlijk alles uit je bokszak halen. Je hebt hem niet voor de sier opgehangen. Het is belangrijk om met de juiste handschoenen te trainen op een bokszak. Hiervoor heb je speciale bokszak / zakhandschoenen.

bokszakhandschoenen zijn behoorlijk anders dan de normale bokshandschoenen.

 De zakhandschoenen zijn kleiner en daardoor lichter van gewicht. Dit bevorderd je training. Daarnaast zijn ze gemaakt van materialen die beter tegen de ruwheid van de bokszak kunnen. Wanneer je normale bokshandschoenen gebruikt op de bokszak zul je merken dat deze sneller stuk gaan dan een zakhandschoen.

Je hebt de juiste bokszak, het juiste ophangsysteem en de juiste handschoenen. Maar hoe ga je nu optimaal trainen? Maak gebruik van het juiste bokszak trainingsschema!

Wat is het beste alternatief voor een bokszak? Heb je simpelweg niet de ruimte voor een bokszak of ben je gewoon benieuwd naar andere mogelijkheden om optimaal thuis te trainen? Er zijn genoeg andere alternatieven voor optimale training. Denk bijvoorbeeld aan een staande bokszak, een bokszak voor aan de muur, een staand boksbal of een hangende boksbal!