elektrische fiets

Elektrische fiets of normale fiets?

Bij Thuissportschool.nl zijn we voorvechters van gezonde en fitte mensen, alleen betekent dit dan dat we vinden dat je altijd en overal met je gezondheid bezig moet zijn? Deze vraag hebben we onszelf moeten stellen bij het kiezen van een nieuwe fiets, want gaan we om het goede voorbeeld te geven voor een normale fiets of gaan we voor een elektrische fiets? Na lang wikken en wegen hebben wij een keuze gemaakt, waarbij we drie belangrijke afwegingen hebben gemaakt.

Welke afstand fiets je?

Woon je in het centrum van de stad en hoef je daar ook alleen maar te fietsen? Dan is een elektrische fiets wat ons betreft eerder onhandig. Je fiets veel sneller dan het andere verkeer en echt moe wordt je niet van een paar minuten fietsen. Woon je in een woonwijk, dorp of wil je naar school of je werk fietsen waardoor je dagelijks meer dan 30 minuten op de fiets zit? Dan zouden wij een amslod fiets of andere elektrische fiets wel gaan overwegen. Hoewel gezondheid natuurlijk belangrijk is, is het ook erg vervelend om bezweet op je bestemming te komen. Wel is het dan zaak om met jezelf af te spreken dat je fietsen op een elektrische fiets niet als bewegen gaat zien, dus blijf er altijd bij sporten.

Wat is je budget?

Niet onbelangrijk in je keuze, wat is je budget? Een nieuwe normale fiets heb je voor ongeveer €200-€400, een elektrische fiets kost al vrij snel minimaal €1000. Voor het gemak betaal je dus zeker iets. Daarnaast zijn de gebruikskosten van een elektrische fiets hoger, aangezien je de accu moet opladen en het onderhoud van een elektrische fiets is ook duurder. Zo moet de fiets accu op den duur vervangen worden, wat vaak een prijzige aangelegenheid is. Een goedkope fiets accu zoeken loont dan ook zeker, van alle A-merken zijn online namelijk goede aanbiedingen beschikbaar.

Ook interessant:   Goed internet voor het streamen en volgen van online sportlessen!

Wat voor soort fiets zoek je?

Waar je vroeger de keuze had tussen een fiets met of zonder versnellingen, zijn er tegenwoordig een stuk meer keuzes; zowel voor normale fietsen als elektrische fietsen. Ga je voor een stadsfiets, dan moet je kiezen tussen normale remmen en schijfremmen, hoeveel versnellingen je wilt etcetera. Daarnaast is de bakfiets momenteel erg populair, vooral erg handig wanneer je jonge kinderen hebt. Bij elektrische fietsen krijg je de keuze uit verschillende accu groottes; hoe groter de accu hoe verder je kunt fietsen op een volle accu, alleen een grotere accu is ook weer duurder.

Zoals je leest veel om over na te denken bij het zoeken naar een nieuwe fiets, lees je dan ook goed in en laat je adviseren in verschillende winkels. (Wij hebben uiteindelijk een elektrische bakfiets gekocht omdat we jonge kinderen hebben en in een buitenwijk van een middelgrote stad wonen).