Gezond leven dat willen we natuurlijk allemaal. Vooral in de huidige tijd waarin zowel voeding net als beweging steeds belangrijker wordt, zien we dat mensen zich steeds vaker bewust zijn van het feit wat ze nu daadwerkelijk eten. Ondanks dat zien we dat het voor veel mensen toch iedere keer weer een uitdaging blijft om dit vol te kunnen houden. Aan de ene kant is het de motivatie, maar ook het stuk variatie blijft een ontzettend lastig verhaal te zijn. Omdat een gezonde leefstijl helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als wat je misschien eerst zou denken, hebben we enkele tips voor je die je hierbij kunnen helpen.
Begin met het berekenen van je BMI
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je er nu daadwerkelijk voor staat met je BMI berekenen. Het berekenen van je BMI is dan een goede graadmeter die je een heel eind de goede richting op kan helpen. Dit is namelijk een getal dat wordt berekend op basis van je gewicht en je lengte, ook wel je ‘Body Mass Index’ genoemd. Ligt je BMI te hoog, dan is de kans vrij groot dat je te maken hebt met overgewicht. Is je BMI te laag, dan ligt zelfs ondergewicht op de loer. Dit is dus de eerste stap om te kunnen bepalen hoe je er fysiek voor staat.
Weet wat je eet
Uiteraard hoef je niet van uur tot uur voor jezelf een heel schema te maken, wel is het handig dat je voor jezelf weet wat je dagelijks mag hebben om ervoor te zorgen dat je niet aankomt, maar ook niet afvalt wanneer dit ook niet de bedoeling is. Nadat je je calorie doel hebt bepaald, is het zaak om te gaan berekenen wat je waar van mag hebben. Dan hebben we het over de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. Afhankelijk van wat je doelen zijn wordt deze verdeling gemaakt. Uitgaande van een normaal gewicht heb je een gemiddelde hoeveelheid van 2500 calorieën nodig als man. Als we dit vertalen naar het aantal eiwitten per dag wat je mag hebben, dan is dit zo’n 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Vetten dienen 20% van de totale hoeveelheid gewicht te zijn en de rest bestaat uit koolhydraten.
Ga voor jackfruit als eiwitrijke vleesvervanger
Waar de één het al regelmatig eet, is jackfruit voor de ander een compleet onbekend product. De jackfruit is oorspronkelijk afkomstig uit India, maar is tegenwoordig ook te vinden in andere delen van Azië. De boom waaraan deze jackfruit groeit, kan tot maar liefst 30 meter hoog worden! Je kunt je dus wel voorstellen hoe enorm deze vruchten zijn. Een volgroeide jackfruit kan namelijk een gewicht hebben van tot wel 15 kilo. Bij hoge uitzondering zijn ze er nog groter en zijn er ook exemplaren van 30 tot 40 kilo mogelijk. Reden waarom jackfruit zo ontzettend populair is, is omdat het een perfecte bron van eiwitten is die dient ter vervanging van vlees. Juist voor veganisten is het dus een absolute aanvulling op de dagelijkse voeding.

Tijdens corona in 2020 kwam ik erachter hoe makkelijk het was om thuis te sporten. Hoewel er al best wat informatie online stond, miste ik toch nog oefeningen, tips over sport artikelen voor thuis, etc. Daarom ben ik Thuissportschool.nl gestart en deel ik graag tips over thuis sporten!