De voordelen van boksen

Van spinning tot het dansen op het ritme van exotische muziek: er zijn talloze manieren om aan je gezondheid te werken en plezier te hebben. Ook boksen is een perfecte workout voor je gezondheid. Het idee van boksen kan misschien wat intimiderend lijken, maar je hoeft geen professionele vechtsporter te zijn om te genieten van de fysieke en mentale voordelen van deze sport. Als het geluid van een rinkelende bel je meteen enthousiast maakt om te trainen en je gezondheid een boost te geven, dan is boksen waarschijnlijk een goede keuze voor jou. Hieronder lees je meer over de voordelen van deze high intensity training.

Boksen is voor iedereen

Boksen is absoluut niet alleen voor mannen of doorgewinterde atleten. Boksen is voor iedereen toegankelijk en iedereen kan het leren. Het biedt een uitstekend voorbeeld van een HIIT-training (high intensity interval training), waarbij je voortdurend varieert in hartslagzones. Boksen is goed voor je fysieke kracht, conditie, stabiliteit, coördinatie, vetverbranding en het heeft een positief effect op je mentale welzijn. Het is een uitlaatklep om al je negatieve emoties en stress te uiten, wat boksen tevens een vorm van therapeutische beweging maakt.  

Werken aan je conditie

Een paar jaar geleden is uit onderzoek gebleken dat boksen een sport is die uitmuntende fysieke conditie vereist. Succes in het boksen vraagt om uithoudingsvermogen, kracht, discipline en een aanzienlijke dosis snelheid en behendigheid. Heb je een natuurlijke aanleg voor het beoefenen van sportieve activiteiten dan is dat handig als je wilt beginnen met boksen, al is het geen vereiste om te starten met deze sport. De benodigde vaardigheden om een getalenteerde bokser te worden, kunnen ontwikkeld worden. Naarmate je meer tijd investeert in je training, zul je merken dat je snelheid, kracht en fitheid toenemen.

Ook interessant:   Populairste sporten van 2023

Ideaal als je wilt afvallen

Boksen is een intensieve sport. In een kort tijdsbestek geef je werkelijk alles wat je in je hebt en schakel je snel tussen diverse oefeningen, met af en toe een moment van rust inbegrepen. Zoals hierboven al benoemd, wordt dit ook wel aangeduid als een HIIT. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je met deze methode tot wel 50% meer lichaamsvet kunt verbranden dan bij een rustige, lagere intensiteitstraining. Binnen een half uur kan je al zo’n 300 calorieën verbranden, terwijl je tijdens een stevige wandeling in dezelfde tijd slechts ongeveer 130 calorieën kwijtraakt. Boksen is dus ideaal als je wilt afvallen. Daarnaast kan je profiteren van het afterburn-effect. Dit is de verbranding van extra calorieën na je workout.

Zorg dat je voldoende water bij je hebt zodat je gehydrateerd blijft tijdens het sporten. Kies voor leuke bidons met logo zodat je gemotiveerd blijft om te drinken. Tijdens het boksen zweet je veel, dus zorg dat je een handdoek bij je hebt. Je kan ervoor kiezen om handdoeken te laten personaliseren. Laat handdoeken bedrukken met naam of een motiverende slogan.