Squat oefeningen

Squat oefeningen

Er zijn de afgelopen jaren tal van oefeningen ontwikkeld om de spieren te trainen. Maar de Squat er is er eentje die al heel oud is en heel erg populair. Het wordt ook wel “de moeder der oefeningen” genoemd. Dit komt omdat het gebruikt wordt bij veel sporten, en je een aantal spieren tegelijk mee traint.

Wat is een squat?

Dit is een fitness oefening waarbij je de billen naar achter duwt en je knieën buigt. In het Nederlands noemen we het de kniebuiging. De letterlijke betekenis van Squat is hurken. Je traint tegelijkertijd meerdere spiergroepen. Daarom wordt het gebruikt in veel sporten.

Welke spieren worden er getraind bij een squat?

Je traint in hoofdzaak de beenspieren. Wanneer je de benen buigt en strekt zet je een aantal spieren aan het werk namelijk de quadriceps, hamstrings bilspieren en kuiten. En het bovenlichaam wordt getraind.

Bij goed uitvoeren van de oefening worden de buikspieren ook getraind. Door de intensieve oefening verbrand je ook veel calorieën waardoor je afvalt. Door het squatten groeit je spiermassa en ga je energie verbranden wanneer je in rust bent en val je af.

Hoe werkt de squat?

De squat is in veel manieren uit te voeren maar het belangrijkste is dat je de basis goed onder de knie hebt. Wanneer je deze niet goed genoeg onder de knie hebt kan je blessures op lopen wat alleen maar heel erg vervelend is. Om blessures te voorkomen is het ook belangrijk dat je een hele goede warming-up doet. Je kunt dan denken aan touwtje springen, fietsen of rennen. De traditionele Squat werkt als volgt:

  • Zorg dat je een vlakke ondergrond hebt en zorg dat je voeten op heuphoogte staan met de voeten naar voren. Door je bekken te kantelen zorg je dat je rug wat hol is.
  • Wanneer je de knieën buigt, zak je voorzicht en gecontroleerd naar beneden. Het lijkt net of je gaat zitten.
  • Dan buig je door tot dat je heupgewricht lagers is dan je knieën. Bij de juiste uitvoering is het belangrijk dat je de grens van 90 graden breekt met je benen. Je kunt de armen naar voren strekken tijdens de oefening voor de balans.
  • Als je diep genoeg bent kom je omhoog. De voeten plat op de grond en met je hakken duw je. In het begin heb je het idee dat je achterover valt maar dit veranderd. Herhaal dit.