Veilige seks met een condoom

Gemeenschap, we hebben het (bijna) allemaal. De één wat vaker dan de ander, maar de kans dat jij wel eens bent geconfronteerd met het feit of je het wel veilig doet is relatief groot. Bij veilige geslachtsgemeenschap heerst nog wel eens de verwarring dat het dragen van een condoom enkel is bedoeld om al dan niet ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Wanneer een vrouw aan de pil is of een spiraaltje heeft, dan wordt er gedacht dat het veilig is om te vrijen zonder condoom. Toch is dit absoluut niet het geval! Naast dat het je behoedt voor een ongewenste zwangerschap, doen condooms veel meer dan dit alleen! Wat allemaal, dat vertellen we je hier!

Wat is een condoom

Een condoom is simpelweg één van de vele voorbehoedsmiddelen die je beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschap. Waar alle andere anticonceptie hormonen bevatten, is dit met een condoom niet het geval. Het betreft een rubberen ‘hoes’ die alvorens de gemeenschap van start gaat om het geslachtsdeel wordt gedaan. Wanneer er dan een zaadlozing plaatsvindt, dan zal deze keurig in het tuitje van de condoom worden opgevangen, waardoor de kans op een zwangerschap en eventuele soa’s nihil is.

Het gebruik van glijmiddel kan helpen om de seks fijner te maken voor zowel de man als vrouw.

Hoe veilig is een condoom

Er is nog wel eens een discussie over hoe veilig een condoom nu eigenlijk is. In tegenstelling tot alle andere vorm van anticonceptie, is de kans om zwanger te worden ondanks het gebruik van een condoom door externe factoren een stukje groter. Waar je met de pil uiteraard door diarree of overgeven de werking kunt verminderen, geldt bij een condoom dat deze kan scheuren. Uit onderzoek is gebleken dat de kans om toch zwanger te raken met een condoom tussen de 1 en 5 procent ligt. Om dit tot het minimum te beperken zijn er tal van zaken die jij kunt doen om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat je de verpakking rustig opent en gebruik de condoom niet vaker dan één keer. Door je aan deze eenvoudige regels te houden, zal de kans dat jij bij die 1 tot 5 procent hoort die met een condoom zwanger wordt nihil zijn.