sporten & zorgverzekering

Sportblessures en je zorgverzekering

Niets zo vervelend als een blessure. Middenin je workout tijdens het thuis sporten schiet de pijn ineens in je arm, been, nek; overal kan ineens een spier verrekken of nog erger scheuren. Ook tijdens het sporten in teamverband met voetbal, volleybal of hockey liggen blessures op de luur. Net een tegenstander die iets te hard een sliding maakt, een stick die je tegen je enkel aan krijgt of je maakt een rare landing na een sprong. Kortom, als (fanatieke) sporter is een blessure eigenlijk niet te voorkomen, een beetje het risico van het vak zeg maar. Gelukkig ben je daar in Nederland goed voor verzekerd met je zorgverzekering, toch? Hoog tijd om die vraag te beantwoorden, zodat je zeker weet waar je op moet letten als je een zorgvergelijking vergelijken gaat.

Basispakket zorgverzekeraar

Mocht je een blessure oplopen, dan is alle acute zorg bij de huisarts en/of ziekenhuis uiteraard vergoed in het basispakket van je zorgverzekeraar. Ben je raar gevallen bijvoorbeeld, dan ga je eerst naar de huisarts. Deze zal een doorverwijzing maken voor foto’s in het ziekenhuis en vervolgens zal een gespecialiseerde arts advies geven over de behandeling.

Wel moet je hierbij rekening houden met het eigen risico. Dit betaal je niet over huisarts bezoeken, maar wel voor het ziekenhuis bezoek.

Ook interessant:   Alles over vitamines, mineralen & supplementen

Aanvullende verzekering

Daarnaast kun je nog kijken om een aanvullende verzekering bij je zorgverzekering te nemen. Fysiotherapie is bijvoorbeeld bij veel blessures noodzakelijk om de spieren en gewrichten weer te herstellen, terwijl dit niet of zeer beperkt in het basispakket zit. Bedenk dus goed of je vaker last hebt van pijntjes tijdens het sporten of dat je eigenlijk nooit ergens last van hebt en een sport beoefend die een laag risico heeft. Je kunt zo de afweging maken of je jezelf hiervoor extra wilt verzekeren of niet.

Sportarts

Ben je een fanatieke sporter of sport je op hoog niveau? Dan is de sportarts jou vast niet onbekend. Een consult van de sportarts zit in het basispakket van iedere zorgverzekering. Eventuele behandeling of een vervolgtraject valt niet onder het basispakket. Je kunt bij een aantal verzekeraars hiervoor een aanvullende (sport)verzekering afsluiten. Zeker voor topsporters is dit sterk aan te bevelen, zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan.

Hoog risico sporten

De zorgverzekeraars maken voor een aantal sporten een uitzondering, deze vallen geheel niet onder de basisverzekering of aanvullende verzekeringen. Je moet hierbij denken aan bungeejumping, ijshockey en bergtochten zonder professionele begeleiding. Bekijk de polisvoorwaarden van een zorgverzekeraar dus goed welke sporten zij onder het hoog risico scharen.