omega vetzuren sporten

Omega vetzuren sporten

Voor, tijdens en na het sporten vraag je veel van je lichaam. Je spieren worden intensief gebruikt waardoor je lichaam hard moet werken. Omega vetzuren zijn hierbij belangrijke bouwstoffen voor het herstel van je lichaam na het sporten. In dit artikel gaan we eens dieper in op wat omega vetzuren precies zijn, waar omega vetzuren precies inzitten en waar ze nodig voor zijn. Hierdoor kun je goed beoordelen of je voldoende omega vetzuren binnen krijgt of dat het wellicht een goede keuze is om extra omega vetzuren aan je voedingsschema toe te voegen.

Wat zijn omega vetzuren?

Het belang van omega vetzuren wordt vaak onderschat. Omega vetzuren worden vaak aangeduid als Omega 3, Omega 6 en Omega 9. Omega 3 kennen we vooral als visvetzuren, het is dus vooral te vinden in vette vis als makreel en zalm. Omega 6 vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetten die je vooral vindt in plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld olie uit zonnebloempitten of sesamzaadjes. Dan heb je nog omega 9 vetzuren, wat enkelvoudig onverzadigd vetzuur is wat vooral in oliën zit als olijfolie en notenolie. Voor omega 3 en 6 is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dit is bij omega 9 niet het geval. De betere vetzuren zijn vooral de omega 3 vetzuren, omdat de omega 6 en 9 vetzuren onverzadigbaar zijn.

Ook interessant:   Heb je last van chronische pijn in jouw spieren?

Voor omega 3 wordt 200 milligram per dag geadviseerd en voor omega 6 vetzuren wordt 4 gram per dag geadviseerd. Je kunt dus makkelijk beoordelen of je per dag voldoende visvetzuren en plantaardige oliën binnenkrijgt om te zien of je voldoende omega vetzuren binnen krijgt.

Wat is de functie van omega vetzuren?

Omega vetzuren helpen het herstel van je spieren, waardoor je minder spierpijn hebt. Ook is Omega 3 aangetoond om bij te dragen aan het verlies van lichaamsvet. Omega 3 heeft namelijk een bepaalde samenstelling die de vetverbranding stimuleert en daarom een belangrijke rol speelt in de vetverbranding bij bijvoorbeeld afvallen of tijdens het droogtrainen. Vaak zitten de omega 3-6-9 supplementen in capsules om toe te voegen als supplement aan je voedingsschema.