Waardevolle upgrades voor je thuis

Vandaag de dag is het upgraden van je huis natuurlijk steeds belangrijker. Hierbij kun je denken aan het laten plaatsen van een warmtepomp installatie, zodat je praktisch gezien volledig van het gas af kunt, maar zijn er ook allerlei andere manieren om je huis te verduurzamen middels een upgrade. Hierbij kun je denken aan het laten isoleren van de vloer, muren en het dak, maar is ook het laten plaatsen van zonnepanelen ontzettend populair. Vooral in combinatie met een warmtepomp, die volledig op elektriciteit werkt, is het verstandig te kiezen voor zonnepanelen. Iedere opgewekt kWh hoef je dan niet middels het stroomnet via je energieleverancier af te nemen, maar ben je, indien je het goed doet, volledig zelfvoorzienend.

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

De kosten per kuub gas en kWh stroom zijn de afgelopen periode flinke gestegen. Ook sinds de invoering van het bekende prijsplafond, zien we dat de prijzen nog altijd een veelvoud zijn van hoe ze daarvoor waren. Het laten plaatsen van zonnepanelen is dan een goede eerste stap. Op deze manier wek je namelijk je eigen stroom op en hoef je geen beroep te doen op het energienet. Vooral zolang de salderingsregeling nog geldt, is het zeker iets om serieus over na te denken. Vooral in een nieuwbouwwoning, waarbij ook een warmtepomp wordt geplaatst, waardoor je volledig ‘gasloos’ bent, is het verstandig zonnepanelen te plaatsen. Het verbruik van een warmtepomp is namelijk al snel tussen de 4.000 en de 6.000 kWh, waar dit normaliter zonder warmtepomp bij een gemiddeld gezin rond de 2.500 kWh per jaar ligt.

Ook interessant:   Thuis sporten boek overzicht

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat je minder hoeft te stoken. Door bijvoorbeeld je dak, vloer en gevel te isoleren kun je veel energie besparen en je CO2-uitstoot verminderen. Bovendien verhoogt isolatie ook het wooncomfort, omdat het huis beter warm blijft in de winter en koel in de zomer. Dit heeft dus niet alleen vanuit milieu oogpunt z’n voordelen, maar ook financieel. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het je energierekening ten goede komt op het moment dat je minder verbruikt.

Het energielabel van je apparaten

Je struint wat rond op het internet en je ziet een prachtige amerikaans koelkast voor de helft van de prijs waarvoor je een nieuwe betaald. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar het energielabel van het apparaat. Vooral de wat oudere apparaten, zijn doorgaans niet bepaald energiezuinig. De aanschaf mag dan misschien wel een stuk voordeliger zijn, maar het stroomverbruik ligt van aanzienlijk hoger, waardoor je onderaan de streep op lange termijn zelfs duurder uit bent. Of je nu voor een tweedehands jacuzzi, koelkast of ander apparaat gaat? Kijk dan wel eerst goed naar het verbruik, zodat je op basis daarvan een weloverwogen beslissing kunt nemen.