Review – Luchtreiniger van Zedar L600 Luchtreiniger

Een luchtreiniger helpt met het reinigen van de lucht in je huis. Heb je bijvoorbeeld last van huismijt of heb je veel last van allergieën als pollen en fijnstof? Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht in je huis door een filter gaat om de lucht te zuiveren en zo een veel schonere lucht te hebben. De luchtreiniger van Zedar hebben we getest om te kijken hoe de luchtreiniger werkt en welke toegevoegde waarde de luchtreiniger heeft.

Direct de Zedar Luchtreiniger bestellen? Bekijk de andere reviews & beste prijs op Bol.com!

Luchtreiniger uitpakken

De luchtreiniger zit in een strak ingepakte doos en bij het openen vind je direct een handig label met instructies en informatie over de luchtreiniger van Zedar.

Onder de eerste klep vind je direct de handleiding, die nog iets uitgebreider alle verschillende opties uitlegd en je helpt met het installeren van de luchtreiniger. Daarnaast helpt de handleiding je ook met het instellen van de TuyaSmart App zodat je de luchtreiniger ook kan verbinden met je mobiel.

Eerste indruk

Uit de doos valt op dat de luchtreiniger een mooi formaat heeft. Niet te klein maar ook niet te groot. Hierdoor heb je altijd wel ergens plek voor de luchtreiniger in je huis, zonder dat deze in de weg staat of teveel opvalt. Doordat de luchtreiniger wel groot genoeg is heb ik er veel vertrouwen in dat er ook echt veel lucht gereinigd kan worden.

Op de foto zie je het filter, deze zit in het midden van de luchtreiniger waar alle lucht doorheen gaat om te filteren en zuiveren. De filter voelt stevig aan en heeft veel lamellen, waardoor er veel stof en vuiligheid gevangen kan worden in het filter.

Doordat het HEPA filter verwijderbaar is, kun je deze na verloop van tijd ook makkelijk wisselen. Zedar geeft aan dat bij een volcontinue gebruik een filter in ieder geval 6 maanden meegaat, zo heb je ook er lang profijt van. Een los filter kost ongeveer €20, wat een zeer schappelijke prijs is wat ons betreft.

Installatie

De installatie van de luchtreiniger is letterlijk in twee seconden gedaan. In de handleiding staat duidelijk uitgelegd wat je moet doen, maar ook op het filter staat duidelijk aangegeven hoe je deze moet aansluiten.

Met een makkelijke draai kan ik het filter zo in de luchtreiniger draaien en vervolgens een mooie plek vinden om de luchtreiniger aan te sluiten. De afstandsbediening is automatisch gekoppeld aan de luchtreiniger, dus deze hoef je niet kalibreren of verder nog aan te sluiten.

Eenmaal aangezet ziet de luchtreiniger er niet alleen mooi uit, maar valt op hoe weinig geluid deze maakt. Het is een heel zacht gebrom, wat opgaat in de ruimte waardoor je het niet hoort.

De zwarte kleur en het mooie groene licht aan de bovenkant zorgt voor een moderne maar ook rustige uitstraling. Het display is duidelijk leesbaar, maar schijnt zeker niet te fel.

Functies

Eenmaal geïnstalleerd neem ik je graag mee naar de verschillende functies die de luchtreiniger van Zedar heeft.

Je ziet aan de bovenkant een aantal knoppen op de luchtreiniger, deze knoppen zitten ook op de afstandsbediening met dezelfde logo’s. Dit maakt de bediening en het gebruiksgemak erg makkelijk.

We maken zelf altijd gebruik van de automatische stand, maar het is prettig dat er zaken op zitten als een kinderslot en de mogelijkheid zelfde ventilator snelheid in te stellen of de luchreiniger in slaapmodus te zetten. Deze functionaliteiten zitten ook allemaal in de app, waarmee je de luchtreiniger op afstand kan bedienen. Helaas is het nog niet gelukt om de Zedar luchtreiniger te koppelen aan onze smart home installatie van Homey, maar wellicht volgt dat in de toekomst nog.

In gebruik

Na een langere periode de luchtreiniger te hebben gebruikt waren we bijna vergeten dat we hem hadden. Een goed teken, aangezien het geluid en de aanwezigheid van de luchtreiniger dus echt opgaat in je interieur. Bij het schoonmaken van onze trapkast (waar nogal wat stof bij vrij kwam) viel het ineens op dat de luchtreiniger in een hogere stand begon te filteren en zuiveren.

Wat ook erg handig is van de Zedar luchtreiniger is de filter indicator, zowel in de app als op het apparaat zelf, die aangeeft wanneer een filter bijna vervangen dient te worden. Toch iets waar ik zelf bij mijn Dyson steelstofzuiger altijd over twijfel bijvoorbeeld, dus perfect dat Zedar hier wel aan heeft gedacht in tegenstelling tot Dyson.

Bestel de Zedar Luchtreiniger nu bij Bol.com voor slechts €109.95!

Conclusie

Voor ons is de Zedar luchtreiniger een schoolvoorbeeld van een apparaat waarvan je niet wist dat je deze nodig had. We zouden niet meer zonder willen. Zeker met kleine kinderen toch extra prettig dat bacterieën, pollen en fijnmazige stof uit de lucht gefilterd wordt – en vanzelfsprekend ook fijn voor onszelf.