thuiswerken en rugpijn

Thuiswerken en rugpijn

Sinds corona zijn velen van ons gedwongen om thuis te gaan werken. Hoewel we al jaren in de media lezen dat thuiswerken populair zou zijn, heeft corona dit in een stroomversnelling gebracht. Iedereen thuis aan het werk, waardoor in het voorjaar van 2020 de computerspullen, bureaus en stoelen niet aan te slepen waren. Inmiddels mogen we weer naar kantoor, maar zie je dat veel werknemers kiezen voor het zogeheten hybride werken. Een paar dagen op kantoor en een paar dagen thuis. Want hoewel niet iedereen enthousiast was in het begin, zijn velen toch wel overtuigd van hoe fijn thuis werken is. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerder kunt werken, maar ook een betere werk-prive balans kunt hebben. Tussendoor even de was doen, lekker in je eigen buurt een blokje om wandelen en juist even zonder afleiding aan een project werken.

Thuiswerkplek

Nu thuiswerken dus een blijvertje lijkt te gaan worden, zie je helaas ook steeds meer mensen die fysiek last krijgen van het thuiswerken. Op de kantoren zijn werkplekken allemaal ergonomisch ingericht, maar thuis hebben we vaak er maar het beste van gemaakt. Een eettafelstoel die je gebruikt als bureaustoel bijvoorbeeld, want die zit zo lekker. Toch is dat vaak niet de beste keuze om een dag op te zitten werken. Rugpijn is dan ook een veelgehoorde klacht bij thuiswerken.

Ook interessant:   Wat kan je lage rugpijn veroorzaken?

Zithouding

Het belangrijkste in het voorkomen of verhelpen van rugpijn is de zithouding. Doordat je onderuit gaat zitten krijg je een kromme rug, wat uiteindelijk rugpijn kan veroorzaken. Een rug brace is daarbij een handig hulpmiddel. De brace zorgt ervoor dat je houding geleidelijk verbeterd wordt en je steeds rechterop gaat zitten. Een brace is makkelijk te dragen en kun je onder je shirt dragen, waardoor deze onzichtbaar is bij een overhemd bijvoorbeeld.

Ergonomische werkplek

Daarnaast is het altijd te adviseren om met een verzuimspecialist of ergonomie expert toch eens te kijken naar je werkplek. Hoe stel je het bureau goed af op jouw zithouding en heb je een ergonomische bureaustoel? Dit kost een paar honderd euro om het goed te (laten) inrichten, maar hiermee voorkom vergroeiingen in je rug en daar zal je later erg dankbaar voor zijn.