Met de fiets gezond naar je werk

Ga je dagelijks met de auto naar het werk, maar zou je dit ook prima op de fiets kunnen doen? Dan is het natuurlijk tijd om hier eens serieus over na te denken. Niet alleen is het gebruik van je fiets een stuk beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu en niet geheel onbelangrijk voor je portemonnee. Met de huidige brandstofprijzen is tanken natuurlijk ook niet meer één van je favoriete bezigheden. Toch zijn er ook mensen die niet in de gelegenheid zijn om met de fiets naar het werk te kunnen, simpelweg omdat de afstand te ver is. Toch kun je ook daar goed de fiets gebruiken, bijvoorbeeld om van en naar het station te komen. Op alle NS stations in Nederland is een beveiligde fietsenstalling, zodat je mooie damesfiets of herenfiets niet gestolen wordt. Je hoeft dus ook geen speciale stationsfiets meer aan te schaffen – een oud barrel – maar gewoon met je (elektrische) fiets naar het station toe fietsen.

Je houdt jezelf fit

Door te fietsen naar je werk, zorg je ervoor dat je jezelf fit houdt. Vooral wanneer je een kantoorbaan hebt, is de kans dat je dagelijks voldoende beweging krijgt natuurlijk nihil. Door te kiezen voor de fiets, zul je in ieder geval wel een stuk sneller aan de aanbevolen dagelijkse 30 minuten beweging komen. Natuurlijk is een elektrische fiets iets minder intensief en vraagt minder inspanning, maar je bent nog steeds aan het bewegen. Het fit houden zal dan iets minder zijn, maar het is in ieder geval heel goed voor je spieren en gewrichten om deze in beweging te houden.

Ook interessant:   Hoe overleef ik de sportschool?

Besparen op de brandstof

De meeste bedrijven geven hun werknemers de mogelijkheid om gebruik te maken van een fietsplan. Hierbij kun je met veel voordeel een fiets aanschaffen. Enerzijds kun je dan korting krijgen op de fiets en kun je anderzijds de fiets dan vaak fiscaal vriendelijk laten verrekenen met bijvoorbeeld je vakantiegeld of bonus. Hierdoor wordt dit bedrag niet bruto aan je uitgekeerd, maar netto. De fiscale verrekening levert je dan zo 50% korting op een nieuwe fiets op. Daarnaast krijg je voor je woon-werk kilometers ook op de fiets gewoon kilometervergoeding. Dit is natuurlijk in tegenstelling tot de kilometervergoeding die je krijgt wanneer je met de auto gaat een stuk interessanter.

Je komt fris aan op je werk

Hoe ver je wilt fietsen hangt een beetje af van hoe je als persoon bent. Een half uurtje fietsen vinden de meeste Nederlanders nog prima om te doen, veel langer wordt al wel als minder ontspannen ervaren. Of het nu 5 minuten zijn of een uur, is per fiets naar je werk altijd heerlijk om zowel ´’s ochtends als aan het einde van de dag op de fiets naar huis te zitten. Zo kun je even alles van je af laten glijden en kom je zowel met een frisse blik op je werk als thuis. Daarnaast is het ook nog goed voor mens en milieu, doordat je de auto kunt laten staan en daarmee bespaard op je CO2 voetafdruk.