Geen yoga zonder sportbh

Of je nu aan yoga nidra doet of aan power yoga, een sportbh is een must voor iedere sportende vrouw. We leggen uit waarom. 

Naast Hatha yoga, dat als de basis van alle yogavormen wordt gezien, zijn er inmiddels vele vormen van yoga die uiteenlopen van een rustige manier van het beoefenen van verschillende houdingen, vrij passief, tot aan yoga dat bestaat uit dynamische bewegingen die elkaar snel opvolgen. Sommige yogastudio’s hebben ook nog eens een eigen manier van lesgeven in yoga en creëren als het ware hun eigen yogavorm. Soms gaat het meer om ontspanning, een andere keer meer om inspanning. In alle gevallen word je er zowel lichamelijk als geestelijk soepeler van en raak je meer in balans. Met andere woorden; yoga is een sport. 

Bij een sport hoort sportkleding. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat een sportoutfit van stoffen is gemaakt die goed ademend zijn en optimaal vocht opnemen. Goede sportkleding draagt comfortabel en oogt sportief. Dat bevalt veel mensen zo goed dat het ook graag in de vrijetijd wordt gedragen. Je hoort vrouwen echter zelden over het dragen van een sportbh. Ze lijken dat over het hoofd te zien en er weinig over te weten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst zestig procent van de sportende vrouwen daarbij haar gewone dagelijkse bh draagt. Een sportbh? Het is maar ongeveer vijftien procent die dat tijdens het sporten draagt. 

Bouncende borsten moeten worden beschermd

Daar valt nog veel ‘winst’ te behalen, want het niet dragen van een sportbh is slecht voor het borstweefsel en de -spieren. Als je weet dat borsten, hoe klein of hoe groot ook, tijdens elke beweging en zeker tijdens het sporten op en neer en heen en weer bewegen, dan lijkt het logisch dat die borsten daar onder te lijden hebben. Als je vaak sport kan het borstweefsel hierdoor enorm verslappen. Het bouncen, zoals het bewegen in de vorm van een 8 wordt genoemd, doet veel vrouwen ook nog eens pijn. 

Een sportbh van een goede kwaliteit kan dit bouncen tot wel 78 procent verminderen. Wie dit weet, begrijpt beter waarom er eigenlijk zonder sportbh niet gesport zou moeten worden. Of het nu gaat om yoga nidra of power yoga. In beide gevallen is het dragen van een sportbh zinvol. 

Zo’n sportbh is anders vormgegeven dan een gewone dagelijkse bh of lingerie. Een sportbh wordt ook strakker gedragen omdat de borsten stevig moeten worden ingepakt. Ze moeten zo min mogelijk de kans krijgen heen en weer en op en neer te bewegen. Dat staat of valt met de juiste sportbh in de juiste maat. Welke maat dat moet zijn? De cupmaat berekenen is niet moeilijk. Daarvoor moet de omvang van de borsten worden gemeten op de plek waar de borsten het meest vol zijn. Daarnaast moet ook de omtrek net onder de borsten worden gemeten. Het centimeterlint moet daarvoor zo horizontaal mogelijk worden gehouden. Beide getallen, uitgedrukt in centimeters, vormen gecombineerd de bh-maat. Die wordt aangegeven in een duidelijke tabel die bij een sportbh-leverancier (online) te vinden is. 

Ook interessant:   Hoe kun je thuis een zomerlichaam verkrijgen?

Sportbh moet comfortabel dragen

Die juiste maat is enorm belangrijk. Bh-bandjes mogen immers niet afglijden, maar ook niet knellen. De sportbh moet comfortabel dragen. Iedere yoga-houding moet je erin kunnen uitvoeren, zonder ook maar iets van die bh te voelen. Deze mag op geen enkele manier in de weg zitten, schuiven of knellen. Soms kan een racerback sluiting, een kruislingse sluiting aan de achterzijde, de pasvorm nog meer verbeteren. 

Voor wie grote borsten heeft, zijn er eveneens goed passende sportbh’s verkrijgbaar. Sommige labels van sportbh’s ontwerpen eveneens of juist speciaal sportbh’s voor grotere maten. Dat maakt sporten, en dus ook yoga, voor iedereen bereikbaar, zonder last te krijgen van op en neer deinende borsten. Zoek in dit geval op: sport bh grote maten, als dat beter bij het lijf past. 

Sportbh hoort in iedere garderobe van een vrouw

Het mag duidelijk zijn dat een sportbh een onmisbaar kledingstuk is dat past in de garderobe van iedere vrouw die aan sport doet, maar ook die bijvoorbeeld zwaar of beweeglijk werk verricht. Het is belangrijk de borsten tegen onnodig schudden te beschermen. Een sportbh is dan ook een functioneel onderdeel van de sportkleding. Desalniettemin wil het oog ook wat. Naast comfort zijn een fraai design en een mooie kleur ook belangrijk. Gelukkig zijn er enorm veel sportbh’s (online) verkrijgbaar die een hoge kwaliteit hebben en er prachtig, sportief en vrouwelijk uitzien. 

De keuze bestaat onder andere uit een sportbh die is voorgevormd. Een sportbh met of zonder beugels. Een sportbh speciaal voor grote maten of een sportbh met bijvoorbeeld een voorsluiting of een racerback sluiting. De kleurkeuze is ook groot. Het belangrijkste is echter dat de sportbh goed past en comfortabel draagt. Aangeraden wordt, zeker voor wie regelmatig op de yogamat ligt, zit of staat, meerdere exemplaren te hebben. Dan blijft de sportbh fris en in vorm. Het is de beste bescherming voor de borsten.