Een gravel bike aanschaffen: hier moet je op letten

Gravel biken wordt steeds populairder nu de meeste mensen ervoor kiezen om buiten te gaan sporten. Buiten sporten is namelijk super gezond. Frisse lucht is goed voor de gezondheid en de prachtige natuur die je tijdens het gravel biken tegenkomt, is een goede afwisseling voor de stoffige sportschool. Nederland heeft veel plaatsen waar je goed kunt gravel biken.

Wil je graag beginnen met gravel biken, maar weet je nog niet goed hoe? In dit artikel lees je wat een gravel bike is, wat je kunt gravel biken en waar je op moet letten wanneer je een gravel bike aan gaat schaffen.

Wat is een gravel bike?

Gravel bikes en mountainbikes worden vaak door elkaar gehaald. Beide fietsen zijn goed in de natuur te gebruiken, maar hebben elk unieke eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Een gravel bike is een speciale soort sportfiets. In tegenstelling tot de mountainbike, is een gravel fiets geschikt voor het gebruikt op ruige terreinen. Je kunt met een gravel bike ook op de weg fietsen, maar zult hiermee niet de snelheden halen die je bijvoorbeeld met een aerodynamische wielrenfiets kunt halen.

Gravel bikes hebben een racestuur of een flare out stuur voor optimaal comfort en goede controle tijdens het biken. Gravel bikes worden vaak gemaakt om lange ritten mee te kunnen maken. De trapas van de bike is laag bij de grond, waardoor de fietser dichter bij de grond zit en de fiets stabieler aanvoelt tijdens afdalingen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Wanneer je een gravel bike gaat aanschaffen, is het belangrijk om te kiezen voor kenmerken die passen bij jouw wensen. Zo kun je naast het soort stuur, ook kiezen voor bepaalde wielen en banden. Er zijn 28 inch en 27,5 inch wielen. Over het algemeen zijn grotere wielen stabieler dan kleinere wielen.

Ook interessant:   Starten met thuis fitness

De banden van een gravel fiets zijn dikker, waardoor het makkelijker is om over ruige terreinen te rijden. Er zijn ontzettend veel banden om uit te kiezen. Wanneer je van plan bent om zowel over de weg als over ruig terrein te fietsen, kun je het beste kiezen voor dunnere banden. Voor ruige bospaden met veel afdalingen is een dikkere band zeer geschikt.

Wat kost een gravel bike?

Gravel bikes zijn niet goedkoop. Voor beginners zijn er bikes vanaf ongeveer €1000, maar voor een goede bike ben je al snel €5000 kwijt. De kosten kunnen echter flink gedrukt worden door de bike aan te schaffen op een platform voor tweedehands gravel bikes. Deze bikes worden verhandeld door gespecialiseerde gravel bike handelaars en particulieren. Het grootste voordeel is dat de meeste platforms garantie bieden die een particulier niet zal bieden.

Waar kan ik gravel biken in Nederland?

Gravel biken is een ontzettend avontuurlijke manier om te sporten en is een geweldig alternatief voor de dure sportschool. Zo train je met gravel biken gemakkelijk je benen, armen en je core. Nederland heeft veel gravelroutes waarop je als zowel beginner en als getraind gravel biker geweldige avonturen kunt beleven.

Veel van deze routes bevinden zich op de Veluwe in Gelderland, zoals in Putten, Lunteren en Elburg, maar er zijn ook routes in andere gebieden, zoals Eindhoven, Venlo en Valkenburg. De meeste routes zijn minder dan 100 km lang. Voor sommige routes heb je een abonnement nodig.

Doe dus eerst onderzoek voordat je naar een startpunt rijdt.