Thuis sporten voor je benen: praktische tips en workout schema

Het is belangrijk om niet alleen je bovenlichaam, maar ook je benen te trainen. Sterke benen dragen niet alleen bij aan een gezond lichaam, maar ook aan betere prestaties bij andere sporten. Maar hoe train je je benen thuis? In dit artikel geven we praktische tips en een workout schema voor het trainen van je benen.

Tips voor het trainen van je benen thuis

  1. Gebruik lichaamsgewicht oefeningen

Je hebt geen fancy gym apparaten nodig om je benen te trainen. Er zijn genoeg effectieve lichaamsgewicht oefeningen die je thuis kunt doen. Denk aan squats, lunges, calf raises en jump squats. Zorg er wel voor dat je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen.

  1. Maak gebruik van huis-tuin-en-keuken attributen

Gebruik attributen uit je eigen huis om de intensiteit van je workout te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld squats doen terwijl je een gevulde waterfles vasthoudt. Of gebruik een stoel om step ups te doen. Zo kun je toch een effectieve workout doen zonder dat je hiervoor naar de sportschool hoeft.

  1. Varieer in oefeningen
Ook interessant:   Kettlebell oefeningen

Variatie in je oefeningen is belangrijk om je benen op verschillende manieren te trainen. Combineer bijvoorbeeld squats en lunges in één workout of wissel af tussen single-leg en double-leg oefeningen.

Workout schema voor het trainen van je benen

Hieronder vind je een voorbeeld workout schema om je benen thuis te trainen. Voer elke oefening uit voor 45 seconden en rust 15 seconden tussen elke oefening. Herhaal het circuit 3-4 keer voor een volledige workout.

OefeningAantal herhalingen
Squats45 seconden
Lunges45 seconden
Calf raises45 seconden
Jump squats45 seconden
Single-leg deadlifts45 seconden
Leg extensions45 seconden
Glute bridges45 seconden
Wall sits45 seconden

Benen thuis sporten

Je kunt je benen thuis trainen met lichaamsgewicht oefeningen en attributen uit je eigen huis. Het is belangrijk om te variëren in oefeningen om je benen op verschillende manieren te trainen. Gebruik het bovenstaande workout schema als inspiratie voor een volledige workout. Vergeet niet om ook voldoende rust te nemen en goed te stretchen na je workout.