Kennismaken met Brazilian Jiu-Jitsu

De ‘normale’ variant van Jiu-Jitsu kennen de meesten waarschijnlijk wel. We hoeven je daarom dus ook niet uit te leggen dat het een vechtsport is. Maar Brazilian Jiu Jitsu daarentegen is weer een hele andere vorm van deze sport. Bij Brazilian Jiu Jitsu draait het namelijk vooral om grondgevechten, waar dit bij de reguliere variant natuurlijk niet zo is. Dat maakt het dus ook dat het een bijzondere sport is, die nog de nodige vraagtekens bij velen oproept. Om je een idee te geven wat het is en wat je er allemaal van mag  verwachten, vertellen we je er in dit artikel alles over.

Wat is Brazilian Jiu Jitsu?

Brazilian Jiu Jitsu is een relatief nieuwe sport in Nederland. Het is daarom dus ook niet op heel veel locaties te beoefen. De locaties die het wel doen, zijn relatief beperkt. bjj Nijmegen is er hier bijvoorbeeld één van. Bij Brazilian Jiu-Jitsu ligt, zoals ook hierboven genoemd, de focus eigenlijk volledig op de grond. Dat houdt is dat je door middel van deze techniek ook als kleiner persoon met minder kracht een grote tegenstander kunt verslaan. Het is daarom dus ook een perfecte sport voor kleinere mensen. Hoe het werkt, vertellen we je hieronder.

Ook interessant:   Is trainen met een trilplaat effectief?

Hoe werkt Brazilian Jiu-Jitsu?

De oorsprong van Brazilian Jiu-Jitsu ligt, net zoals veel andere vechtsporten in Japan. Ondanks het feit dat ook Brazilian Jiu-Jitsu afkomstig is uit Japan, heeft het weinig tot geen raakvlakken met Jiu-Jitsu zoals we dit oorspronkelijk kennen. Uiteraard ligt de basis van Brazilian Jiu-Jitsu wel bij de reguliere vorm, maar dan in een compleet ander jasje gegoten. Er wordt namelijk bij deze variant geen gebruik gemaakt van slagen, stoten en trappen, maar van verwurgingen en klemmen van gewrichten.

Hoe gaat een training in z’n werk?

Een training Brazilian Jiu-Jitsu, begint natuurlijk met een goede warming-up. Nadat dit klaar is, is het tijd voor wat lichte oefeningen, zodat de spieren en gewrichten lekker warm kunnen worden en ook los kunnen komen. Nadat is dit gedaan, is het tijd om een potje te sparren. Dit gebeurt op een vriendschappelijke wijze, waarbij beide partijen op ieder gewenst moment kunnen aangeven dat ze willen stoppen.