Barre: de allerbeste workout die je in de tuin kunt doen

Het zonnetje schijnt weer en de meeste mensen gaan dan ook lekker naar buiten om te sporten. Je zult weer meer hardlopers, wielrenners en wandelgroepen voorbij zien komen. Houd je ook zo van buiten sporten? Grijp dan nu je kans. Het enige wat je nodig hebt om lekker buiten te kunnen sporten is een tuin. Dit kan een kleine tuin zijn of een grote tuin; het maakt allemaal niet uit want er zijn verschillende soorten sporten die je buiten kunt beoefenen. Ga die frisse buitenlucht in en kom in beweging. Inspiratie nodig? Je vindt een goede manier om lekker in je eigen tuin te sporten in dit artikel.

De barre workout

Barre is de allernieuwste trend op het gebied van thuis sporten. Voor barre heb je geen materialen nodig. Je maakt gebruik van de grond, muren en je meubilair. Barre wordt ook wel ballet workout genoemd, omdat de bewegingen erg op ballet lijken. Je combineert als het ware dansen met cardio en krachttraining. Deze workout is zo leuk dat je niet eens doorhebt dat je aan het sporten bent. Naast dat je werkt aan een gezondere levensstijl door lekker in beweging te blijven, helpt barre ook met het verbeteren van je balans en postuur, het verminderen van stress en helpt je om sterker te worden. Barre kan binnen worden gedaan, maar is ook zeker leuk om met mooi weer buiten te beoefenen.

Wat heb je nodig voor een barre workout?

Zoals eerder gezegd heb je weinig nodig om barre te beoefenen. Het enige dat je nodig hebt, is een stoel of tuinset om op te leunen. Een tuintafel of tuinstoel zijn hulpmiddelen voor bij je workout, maar zijn ook een goede rustplaats. Barre kan namelijk erg intensief zijn en daarom heb je een comfortabele rustplaats nodig voor tussen de oefening door. Ben je op zoek naar een nieuwe tuintafel? Klik dan hier voor een tuintafel aanbieding. Wil je een zithoek creëren waar je je workouts kunt doen, een boekje kunt lezen of simpelweg van de tuin kunt genieten? Kies dan voor een complete loungeset. Een loungeset vereist weinig onderhoud, want de meeste sets zijn van onderhoudsvrij materiaal gemaakt, zoals wicker.

Welke spieren gebruik je tijdens barre?

Barre is een goede manier om cardio te doen terwijl je tegelijkertijd je spieren traint. Ook je flexibiliteit zal verbeteren wanneer je barre een tijdje doet. Met barre train je veel verschillende spiergroepen, maar de oefeningen richten zich het meeste op het onderlichaam en de buikspieren. Wil je ook graag je armen trainen? Ook dit kan zeker met barre gedaan worden.

Benen en billen

Een veelgebruikte spiergroep is natuurlijk je quadriceps (bovenbenen). Door tijdens de plié op en neer te gaan, train je bovenbenen. Wanneer je ook nog eens pulseert, zal dit extra effect hebben op deze spiergroep. De oefeningen zijn gemakkelijk en omdat je je vasthoudt aan een tafel of stoel kun je dit doen zonder uit balans te raken. Ook je billen worden getraind met barre, want je snapt constant je bilspieren aan om op je tenen te kunnen staan en door je benen te kunnen zakken. Deze workout is dus zeker geschikt voor mannen en vrouwen die graag hun onderlichaam willen verbeteren.

Ook interessant:   5 oefeningen die je in je auto kunt doen

Buikspieren

Ook je buikspieren worden veel getraind met barre. Een van de belangrijkste principes van barre is het hebben van een goede houding. Til je kin lichtjes op en je schouders naar achteren. Span dan je buikspieren aan en doe net alsof een onzichtbaar touwtje je als een pop naar boven tilt. Zo creëer je een rechte houding en heb je een goede basis voor je oefeningen. Veel oefeningen worden op de tenen gedaan en een sterke buikspieren zijn nodig om je lichaam rechtop te houden.

Armspieren

Je armspieren worden getraind doordat je constant je lichaam in balans moet houden. Soms kan dit door de tafel of stoel vast te houden, maar sommige oefeningen kun je alleen zonder houvast uitvoeren. Barre focust zich echter vooral om het onderste deel van je lichaam. Om toch je armen goed te trainen, kun je gewichtjes toevoegen. Begin licht en neem steeds zwaardere gewichten naarmate je sterker wordt. Het belangrijkste is echter om je houding rechtop te houden en de oefening goed uit te kunnen voeren. Neem daarom niet al te zware gewichten.

Voorbeelden van barre oefeningen

Tijdens barre zie je veel balletposities terugkomen. Je hebt misschien wel eens gehoord van de plié of de relevé. Dit zijn standaard balletbewegingen die ook tijdens barre weer terugkomen. Voor ballet gebruik je meestal een echte barre. Dit is een leuning die aan de muur of op een rek is bevestigd een door ballerina’s wordt gebruikt om oefening mee te doen als opwarming. Pak je tuinstoel erbij en start je workout met de volgende makkelijke barre workouts.

De plié

Een barre-oefening die iedereen wel eens geprobeerd heeft, is de plié. Dit is tevens een van de meest bekende ballet posities. Door de plié een aantal keren te herhalen, train je je buikspieren en bovenbenen. Je doet de oefening als volgt.

  • Pak de bovenkant van je tuinstoel vast met je linkerhand en ga er haaks naast staan
  • Zet je voeten strak tegen elkaar aan en ga goed rechtop staan door je spieren aan te spannen
  • Zak vervolgens zo ver je kunt door je knieën terwijl je je bovenlichaam recht houdt en kom weer omhoog
  • Herhaal dit een aantal keren

De relevé

Met de relevé train je niet alleen je bovenbenen, maar ook je billen en kuiten. Deze oefening is zeer makkelijk te doen en help ook met het trainen van je balans en houding. De oefening doe je zo:

  • Volg de eerste twee stappen van de plié
  • Ga nu langzaam op je tenen staan en span je billen en kuiten aan
  • Kom langzaam weer naar beneden
  • Herhaal ook dit een aantal keren

Je kunt de plié en relevé ook goed combineren. Doe bijvoorbeeld eerst een plié met gelijk daarna een relevé en wissel af. Ben je klaar met je oefening? Geef dan eerst je spieren rust door een halve minuut lang uit te rusten op je loungeset. Na je workout kun je hier ook heerlijk tot rust komen met een lekker kopje thee en een after-workout snack.