is wandelen een sport

Is wandelen een sport?

Wandelen is gezond en kan op ieder moment van de dag waardoor het laagdrempelig is. De vraag of wandelen een sport is, blijft dan ook een veel gestelde vraag. Vanuit gezondheid adviseurs en onderzoek wordt vaak gesteld dat je per dag 10.000 stappen moet zetten. Vandaaruit zijn de bekende lunch loopjes tijdens je werk populair geworden en zijn tijdens de pandemie en lockdown, apps als ‘Blokje om’ enorm populair om met je collega’s bij te houden hoeveel iedereen in je team wandelt.

Wandelen is wel een sport

Of wandelen dan daadwerkelijk een sport is, daar verschillen de meningen over. Ga je op wandelvakantie met bepakking van 15kg (dus tent en slaapzak mee) bijvoorbeeld op een wandelvakantie Nederland? Dan vinden wij wandelen wel degelijk een sport. Ook meedoen aan een wandelevent als de Vierdaagse is in onze ogen een sport. Iedere dag 40km/50km wandelen is niet iets wat je zonder stevig oefenen voor elkaar krijgt. Wandelvakanties worden steeds populairder, bijvoorbeeld ook door de opkomst van wandelvakanties singles. Wandelen is toch veel gemakkelijker om samen te doen in plaats van alleen, waar gelukkig een aantal aanbieders opgesprongen zijn en speciale single vakanties organiseren om gezamenlijk te kunnen wandelen.

Ook interessant:   Veilige seks met een condoom

Wandelen is niet een sport

Doe je echter iedere dag een blokje om als lunchloopje of loop je een extra groot rondje met de hond, dan vinden wij wandelen niet een sport maar gezonde beweging. In het Engels hebben ze hier een prachtige uitdrukking voor: “a distinction without a difference”. Oftewel, er wordt een onderscheid gemaakt terwijl het hetzelfde is. Laat je niet gek maken als mensen om je heen zeggen dat 10.000 stappen maken iedere dag geen sporten is. Ga het maar eens proberen, zeker als je een kantoorbaan hebt is het flink stappen om dit voor elkaar te krijgen.

Concluderend, wandelen is altijd gezond en wat maakt het nou uit of iemand het wel een sport vindt of niet. Ga vooral naar buiten, tijden de lunchpauze of lekker na het avondeten met je partner, buurman of een vriend(in).