Check jij vooraf of bepaalde zorgkosten vergoed worden?

Weet jij welke medische kosten precies door je zorgverzekeraar worden vergoed? Grote kans van niet. De lijst met dekkingen is in de meeste gevallen namelijk zo lang, dat het niet te doen is om deze helemaal te onthouden. Het is wel handig om dat van de kosten die je regelmatig maakt wel te weten, of ze eens op te zoeken als deze eraan zitten te komen. Al is dat natuurlijk niet in alle gevallen mogelijk.

Soms heb je er geen tijd voor of doet het er niet toe

Ben je aangereden en heb je dringend een ambulance nodig, of word je in het ziekenhuis opgenomen met een acute blindedarmontsteking, dan ga je natuurlijk niet even opzoeken of de kosten die dat met zich meebrengt wel vergoed worden. Je hebt op dat moment acuut hulp nodig, en je hebt echt wel iets anders aan je hoofd dan de eventuele kosten die daarbij komen kijken.

Een geruststelling op dat gebied: vrijwel alle kosten die met dit soort acute situaties samenhangen, de leven of dood situaties, de ‘ik heb direct hulp nodig anders gaat het mis’ situaties, die worden vergoed. Juist om te voorkomen dat mensen hiervoor hoge kosten moeten maken is de basisverzekering in het leven geroepen. Deze verplichte goedkope zorgverzekering dekt dit soort kosten, en maakt dat je ook over een bezoekje aan de huisarts nooit zorgen hoeft te hebben, geen financiële althans. Zo blijft de zorg voor iedereen toegankelijk en is er geen reden om echt noodzakelijke hulp te weigeren vanwege de rekeningen die daarbij komen kijken.

Ook interessant:   Ben ik hoger sensitief?

Vaak kun je er hoge rekeningen mee voorkomen

Een deel van de zorgkosten die we maken is echter minder acuut. Sommige zie je van tevoren aankomen, zoals een beugel voor je kind, of fysiotherapie als je regelmatig sportblessures oploopt. In dat soort gevallen is het wel slim, en vaak ook goed mogelijk om eerst te checken hoe het zit met de vergoeding ervan. Dekt je verzekering nauwelijks orthodontie, terwijl je vermoedt dat je kind het nodig gaat hebben? Dan kan op tijd overstappen je veel geld schelen. En dekt je aanvullende zorgverzekering wel wat behandelingen fysiotherapie, maar weet je dat je daar niet genoeg aan gaat hebben? Ook dan kun je beter op zoek naar een verzekering die beter bij je past.

Ook je buitenland zorgverzekering checken is best de moeite waard, voor je naar het buitenland op vakantie vertrekt. Heb jij enig idee hoe het zit met de dekking van kosten die je in het buitenland maakt? Of je deze direct vergoed krijgt, of ter plekke moet betalen en na het bij je eigen verzekeraar indienen ervan maar moet hopen dat je ze terugkrijgt? Best handig om dit vooraf even te checken, dat kan vervelende verrassingen voorkomen!