Alles over vitamines, mineralen & supplementen

In supermarkten en drogisterijen zie je ze steeds meer: voedingssupplementen. Ook online zijn er tal van webwinkels die zich volledig richten op de verkoop van voedingssupplementen. De vraag die bij ons dan vaak door het hoofd schiet is dan ook of wij ook voedingssupplementen zouden moeten gebruiken. We zijn zelf fan van Vitakruid en nemen jou graag mee in deze wereld. Voor ons dus de reden om eens te duiken in voedingssupplementen en te kijken wat ze zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf van voedingssupplementen en welke toevoegde waarde ze hebben.

Hoewel het lijkt dat voedingssupplementen iets is van de afgelopen tijd, bestaan voedingssupplementen al sinds jaar en dag. In de beginjaren vooral als multivitaminen, maar wie herinnert zich niet de vele televisie reclames over visolie capsules? Het grootste verschil met toen en nu, is dat we een algemenere term zijn gaan gebruiken – voedingssupplementen – én vooral dat er veel meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Hierdoor is er veel beter inzicht in welke voedingssupplementen een toevoegde waarde hebben en kun je zelf goed checken welke vitamines, mineralen en andere voedingswaardes jij wellicht mist of te weinig binnenkrijgt in je standaard eetschema.

Wat zijn voedingssupplementen?

In het kort kunnen we deze vraag makkelijk beantwoorden, door aan te geven dat voedingssupplementen een aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Supplementen zijn geen vervanging voor je dagelijkse voeding, een gevarieerd voedingspatroon en voldoende bewegen zijn nog steeds de basis voor een gezonde levensstijl. Toch kan het gebeuren dat je van bepaalde bouwstoffen die je lichaam nodig heeft, te weinig binnenkrijgt. Bijvoorbeeld doordat je bepaalde groenten niet lust, vegetarisch of veganistisch bent of doordat je veel bouwstoffen verbruikt door veel te sporten.

Ook interessant:   Thuiswerken en rugpijn

Waar moet je op letten bij de aanschaf van voedingssupplementen?  

Bij de aanschaf van voedingssupplementen is het belangrijk je zelf goed onderzoekt – eventueel met advies van een drogist – welke voedingssupplementen voor jou nuttig zouden zijn. Daarnaast is het van belang dat je jezelf niet laat leiden door alle marketing op de verpakking, maar goed kijkt naar welke ingrediënten in het product zitten. Ook kun je zelf goed (online) onderzoeken wat gerenommeerde voedingssupplement merken zijn die bijvoorbeeld een vestiging Nederland hebben en Nederlandstalige klantenservice bieden.

Welke toegevoegde waarde hebben voedingssupplementen?

Als eerder in deze blog al aangegeven, zijn voedingssupplementen een aanvulling op je normale voeding. Er is een enorme verscheidenheid aan verschillende soorten voedingssupplementen. De meest bekende zijn multivitamine, Vitakruid magnesium en Omega 3. Laten we deze drie eens uitlichten.

  1. Multivitamine: een multivitamine heb je in veel verschillende soorten en maten. Bijvoorbeeld voor de (zwangere) vrouw, voor kinderen en voor de man. Het voordeel van een multivitamine is dat je geen losse vitamines en mineralen hoeft te slikken, maar met een pil per dag voldoende vitamines binnen krijgt. Zeker wanneer gezond & gevarieerd eten soms lastig is of je vegetarisch/veganistisch bent is een multivitamine een goede aanvulling.
  2. Magnesium: magnesium is een belangrijke bouwstof voor je spieren en botten, maar soms best lastig om voldoende van binnen te krijgen. Zeker in een risicogroep als ouderen, mensen met ondervoeding of type 2 diabetes kunnen magnesium overwegen.
  3. Omega 3: omega 3 is de verzamelnaam van onverzadigde vetzuren. Dit kennen we in de volksmond vooral als visolie, er zijn echter ook veganistische omega 3 supplementen.