Springtouw kopen

Springtouw

Springtouw kopen voor thuis sporten

Stel je wil wat meer gaan bewegen, maar daar heb je eigenlijk helemaal geen budget voor. Niet voor een sportschool, laat staan dat je geld hebt om thuis een hele fitnessruimte in te gaan richten, waar je bij nader inzien ook niet eens de ruimte voor hebt. Wat doe je dan? Precies, je koopt een springtouw. Zo’n springtouw kan je kopen voor nog geen vijf euro en dat ding is makkelijk mee te nemen dus je kan in principe sporten waar en wanneer je wilt.

Het beste springtouw!

Het Tunturi springtouw is wat ons betreft het beste springtouw wat er te koop is. Doeltreffend door zijn eenvoud, duurzaam en sterk gemaakt, zodat je er vele duizenden oefeningen mee kan doen!

Waar moet je op letten als je een springtouw wil kopen.

Als van plan bent om te gaan touwtje springen, zal je er dus één aan moeten schaffen. Zoals gezegd maakt het niet zo heel veel uit wat voor een springtouw je gebruikt, maar je zou eventueel wel kunnen letten op de slijtvastheid van het springtouw. Als je binnen touwtje gaat springen heb je veel minder last van slijtage dan wanneer je dat buiten op een stenen ondergrond doet.

Daarnaast kan je een springtouw kopen waarbij het touw vast aan de handvaten zit, maar je kan ze ook kopen waarbij het touw met lagers in het handvat draait. Dit zijn de ‘snelle’ springtouwen die veel makkelijker en soepeler draaien. Het belangrijkste is dat het goed voelt en dat kan in jouw geval dus ook het touw zijn dat vast in de handvaten zit.

Het touw moet de juiste lengte hebben en dat bepaal je door met je voet op het midden van het touw te gaan staan. Als je dan vervolgens je handvaten omhoog doet, moeten de handvaten net onder je oksel uitkomen. Komen ze er bovenuit, dan is je springtouw te lang en andersom is het springtouw te kort natuurlijk.

Waarom een springtouw?

Een springtouw is ligt, maar toch soepel en sterk. Het is ideaal als je je uithoudingsvermogen wil trainen en daarnaast is het goed voor je timing, snelheid, kracht, voetenwerk en coördinatie. Het is een zeer effectieve manier om met je lichaam en je gezondheid bezig te zijn en het is nog leuk ook.

Zit er verschil in de springtouwen?

Er zijn wel verschillende soorten springtouw, maar eigenlijk is er bij het touwtje springen zelf geen verschil. Ze worden sportspringtouw, rope skipping, jump rope, speed rope of gewoon springtouw genoemd. Ze zijn te koop van basis tot professioneel springtouw en je kan ze in allerlei maten, vormen en gewichten krijgen, maar hoe je het ding ook noemt en van welk materiaal hij ook gemaakt is, het touwtje springen zelf blijft hetzelfde.

Het voordeel van springtouwen

Touwtje springen kan je zien als de gemakkelijkste, eenvoudigste en de meest goedkope aerobe training die er is. Zo’n springtouw kan je overal mee naar toe nemen dus kan je overal waar je maar wilt even een training doen. Een snelle training tussendoor van 10 minuten is zo gepiept en zo blijf je makkelijk in shape. Het enige wat je nodig hebt voor deze alles in één training is een beetje geduld en een springtouw.

Ook interessant:   Krachtstations

Effectief gewichtsverlies

Als je een half uur touwtje springen gaat vergelijken met een half uurtje joggen, zal je tijdens het touwtje springen meer calorieën verbranden dan met joggen. Volgens wetenschappers zou je 0,1 calorie per sprong gaan verbranden en dat komt erop neer dat je 10 minuten touwtje springen kan vergelijken met 12 kilometer per uur hardlopen.

Een betere cardiovasculaire gezondheid

Je aders, slagaders en je hart is het cardiovasculair systeem in je lichaam waardoor het bloed door je lichaam pompt. Touwtje springen zorgt voor een verbetering van je cardiorespiratoire en dat betekent dat hart dan sterker wordt waardoor hij meer bloed rond kan pompen en daardoor dus meer voedingsstoffen kan leveren.

Een verbetering van je conditie en balans

Als je regelmatig zou touwtje springen, levert je dat een verbetering op van je flexibiliteit en helpt je om je evenwicht en coördinatie te verbeteren. Je concentratie wordt ook verbetert, aangezien je met touwtje springen beide hersenhelften worden geactiveerd.

Wat zijn de resultaten van touwtje springen?

Als je touwtje springen een beetje als serieuze aerobic oefening gebruikt, zal je best snel resultaat kunnen zien. Je ontwikkelt een goede ademhaling en uithoudingsvermogen. Je krijgt er een strakker lichaam van. Touwtje springen is een echte calorievreter en je verbetert je evenwicht en je houding.

Je gaat er gecoördineerder en soepeler van bewegen en touwtje springen is erg effectief als je je cellulitis kwijt wil. Door het springen wordt je spierweefsel als het ware gemasseerd wat de bloedsomloop bevordert en daarmee wordt de cellulitis verminderd.

Je spieren zullen steeds steviger worden, zonder groter te worden en je krijgt langzaamaan steeds een strakkere buik met een mooie taille. Als laatste maar zeker niet de onbelangrijkste, is touwtje springen ontzettend goed voor je hart en je longen.

Eerst een goede uitvoering de conditie komt dan vanzelf

Waarschijnlijk heb je al een hele tijd geen touwtje meer gesprongen en als je er dan weer mee gaat beginnen zou dat best wel eens wat coördinatie van je kunnen vragen. Als het al een tijdje geleden is of misschien heb je het zelfs nog nooit eerder gedaan, dan kan het wel eens flink frustrerend zijn als het niet direct lukt. Begin daarom rustig met oefenen en vraag niet gelijk het uiterste van jezelf.

Het is belangrijk dat je het touwtje springen goed onder controle hebt, voordat je het gaat gebruiken als een echte training. Je zou kunnen starten met korte interval sessies waarbij je 20 seconden probeert vol te houden, zonder onderuit te gaan en vastgeknoopt in een hoek ligt. Als je dat onder de knie hebt kan je dat uit gaan breiden naar 30 seconden, 40 seconden enzovoorts.

Je merkt vanzelf wel wanneer je het touwtje springen helemaal onder controle hebt en dan kan je beginnen met een echte springtouw training waarbij je 20 minuten gaat touwtje springen, zonder onderbrekingen. Als je merkt dat je moe bent, stop dan op tijd om blessures of ongelukken te voorkomen. Neem even je rust en pak gewoon je volgende sessie.