doorbloeding

Het belang van doorbloeding voor de spieren van een sporter

Een goede doorbloeding van je spieren is van essentieel belang om je goed te voelen en goed te kunnen sporten. Door middel van bloed worden mineralen en voedingsstoffen door het lichaam verspreid, waardoor de spieren ook hun bouwstoffen krijgen. Zie het als kleine poppetjes die een rugzakje met voeding naar de spieren brengen en op de terugweg het afval weer mee terug neemt, wat dan naar de lever en nieren wordt gebracht en door middel van urine en ontlasting het lichaam verlaat.

Hoe komt slechte doorbloeding?

In de basis heeft een mens een goede doorbloeding en hoef je daar niets aan te doen om dit beter te laten werken. Echter zijn er een aantal oorzaken waardoor de doorbloeding verslechtert. Hierbij is leeftijd een van de grootste oorzaken dat de doorbloeding minder goed gaat. Een andere oorzaak is overgewicht, vaak in combinatie met te weinig beweging. Wat er dan gebeurt is dat de bloedvaten nauwer worden, waardoor weer heel simpel gezegd de kleine poppetjes met hun rugzak minder makkelijk bij alle spieren kunnen komen. Vaak zijn dan ook de spieren die het verst weg liggen van  het hart de spieren die het eerste aangetast worden, dit zijn dus handen/voeten en armen/benen.

Ook interessant:   Tips voor het kopen van je bokszak!

Doorbloeding verbeteren

De doorbloeding verbeteren kan op verschillende manieren. Meer bewegen is hierbij altijd goed, maar vooral als je daarvoor heel weinig bewoog. Sportte je al maar kreeg je toch last van slechte doorbloeding, dan heeft nog meer sporten geen zin. Je zou dan kunnen kijken naar natuurlijke helpende middelen als Gingko Biloba.

Mocht je veel klachten hebben in je ledematen, neem dan altijd contact met je huisarts op. Hoewel we allemaal tips kunnen geven, is het van belang dat je bij klachten altijd medische hulp zoekt.

Sportfabels

Het belang van altijd medische hulp zoeken bij pijn is enorm van belang, omdat er zowel online als in je directe omgeving waarschijnlijk de wereld aan tips en tricks worden verteld. Veelal zijn dit sportfabels, die men ooit ergens heeft gelezen of gehoord. Vaak is het verhaal van mens-tot-mens overgebracht waardoor het een heel eigen leven is gaan leiden. Sportmythes en sportfabels moet je dus goed voor oppassen, zoek bij klachten altijd medische hulp en neem contact op met je huisarts.