duurzamer leven

Je leven duurzamer maken?

Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de wereld. Zowel bij de politiek maar zeker ook bij de maatschappij is duurzaamheid een belangrijk thema. Alleen de vraag is dan vaak, hoe kan jij als individu of als huishouden nou precies een verschil maken? Een oud gezegde gaat daarbij nog steeds op, namelijk een betere wereld begint bij jezelf. We gaan daarom in dit artikel een aantal mogelijkheden bekijken om je leven duurzamer te maken.

Tips voor duurzamer leven

Tips duurzaam leven; we beginnen met een aantal basis tips om je leven duurzamer te maken. Veel zijn een beetje een open deur, maar we benoemen ze wel omdat je hiermee simpelweg de meeste impact kunt maken.

  • Gebruik de fiets in plaats van de auto voor korte ritten. Boodschappen, de kinderen naar school of de opvang en op bezoek bij vrienden; we pakken er allemaal zo makkelijk de auto voor. Sterker nog, velen van ons hebben zelfs een speciale ‘boodschappenauto’; een tweede auto puur en alleen voor bovengenoemde activiteiten. Ja het is veel makkelijker, maar wat kun je een impact maken door voor al deze ritjes de fiets te pakken.
  • Let op je gas en energieverbruik. Uiteraard zijn zonnepanelen een goed idee, zeker doordat er nog steeds landelijke en regionale subsidies beschikbaar zijn om het te kunnen betalen. Echter kun je misschien nog wel beter kijken naar je verbruik. Denk aan het slim inzetten van je verwarming door middel van een slimme thermostaat om in te kunnen plannen wanneer de verwarming aan moet staan en in welke ruimtes de thermostaat aan moet staan.
  • Duurzame producten. Bij het doen van boodschappen, zowel in de supermarkt als andere boodschappen in kleding en warenwinkels, kun je als individu een verschil maken door te kiezen voor duurzame producten. Kijk hierbij goed naar duurzame keurmerken zodat je zeker weet dat een producent het niet alleen op de verpakking zet maar er ook daadwerkelijk een keurmerk voor afgegeven is.
Ook interessant:   Crypto iets voor mij?

Zoals je kunt lezen begint een betere wereld dus echt bij jezelf. Met de bovengenoemde drie onderwerpen kun je vrij eenvoudig je leven een stuk duurzamer maken. Het zijn geen dingen die vernieuwend zijn of het klimaatprobleem direct oplossen, maar het is wel een heel makkelijke stap voor iedereeen om te nemen om jouw steentje bij te dragen aan een betere wereld.